Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flygövningar i vattentäkt stoppades efter kritik

I somras övade brandbekämpningsplan i sjön Glan, som är dricksvattentäkt för hela Norrköpings stad. Övningarna stoppades efter påtryckningar från Nodra och kommunen. "Skulle det ske ett läckage av bränsle kan det få förödande konsekvenser", säger Chatarina Holmström, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Saab tillhandahåller fyra brandbekämpningsflygplan av typen AT-802F Fire Boss för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I somras övade några av planen i sjön Glan utanför Norrköping (bilden är tagen vid ett annat tillfälle).

Saab tillhandahåller fyra brandbekämpningsflygplan av typen AT-802F Fire Boss för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I somras övade några av planen i sjön Glan utanför Norrköping (bilden är tagen vid ett annat tillfälle).

Foto: Jörgen Ericsson/Copyright Saab AB

Norrköping2021-09-07 06:45

Det var i mitten av juni som Nodra upptäckte att brandbekämpningsplan från Saab övade i Glan. Flygplanen landade i sjön, som till stora delar är ett vattenskyddsområde, och skopade upp vatten.

Folkbladet har tagit del av den mejlväxling som sedan följde mellan Nodra, Norrköpings kommun, länsstyrelsen och Saab.

"Vi vill framföra att ur vår synvinkel bör dessa träningar omedelbart avbrytas och inte utföras i sjön överhuvudtaget. Visserligen är inte hela sjön del av vattenskyddsområdet, men en olycka eller läckage av flygbränsle i sjön även utanför gränsen riskerar långtgående konsekvenser för dricksvattenproduktionen för Norrköpings stad", skrev Tora Strandberg, utredningsingenjör på Nodra.

Varken Nodra, som ansvarar för driften av vattenverket, eller miljö- och hälsoskyddskontoret på kommunen, som är tillsynsmyndighet, hade fått information om att flygplanen skulle öva i Glan.

– Vi tycker att det är olämpligt att göra det i ett vattenskyddsområde, säger Tora Strandberg till Folkbladet.

Övade flygplanen innanför eller utanför vattenskyddsområdet?

– Det var innanför. Sedan kan de ha varit utanför också.

Var ni på plats och gjorde egna observationer?

– Av en händelse gjorde vi egna observationer.

Vilka konsekvenser skulle ett bränsleläckage i sjön få?

– Kommer det ut flygbränsle i sjön finns det risk att det kommer in med råvattnet i vattenverket. Förmodligen går det vattnet inte att använda, utan då får man vänta tills det har försvunnit bort från sjön, och det kan ta lång tid.

Även Norrköpings kommun ser det som olämpligt att ha flygövningar i Glan.

– Det är en vattentäkt som försörjer väldigt många människor med färskvatten, säger Chatarina Holmström, miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunen.

Hon konstaterar att ytvattentäkten är väldigt känslig för föroreningar.

– Vi är väldigt rädda om Glan. Skulle det ske ett läckage av bränsle kan det få förödande konsekvenser för dricksvattenförsörjningen.

Inget läckage av flygbränsle ska ha skett i samband med sommarens övningar. I fortsättningen vill dock både kommunen och Nodra bli tillfrågade inför liknande aktiviteter.

Saab var först oförstående till reaktionerna. I ett mejl till kommunen skrev företaget att länsstyrelsen gett klartecken till övningar i hela sjön.

"Kan det vara så att varken ni på kommunen eller vattenverket fått information från Länsstyrelsen gällande detta?"

När Chatarina Holmström var i kontakt med Saab i somras fick hon dock beskedet att man inför flygningen använt fel kartlager för att ta ut en rutt. Därför missade man att det fanns ett vattenskyddsområde.

När Folkbladet ställer frågor om flygningarna lämnar Saabs presskontakt Johan Öberg följande svar:

"Vi har med våra brandbekämpningsplan övat på sjön Glan i den nordvästra delen av sjön. Den delen av sjön ingår inte i vattenskyddsområdet, i enlighet med övningstillstånd från länsstyrelsen. Övning på sjön har skett i större utsträckning i början av säsongen och vi har inte någon planerad övning på Glan för resterande del av säsongen."

Niclas Bäckman är enhetschef för vattenenheten på länsstyrelsen. Han berättar att länsstyrelsen gjorde bedömningen att Saab kunde öva i den del av sjön som inte ligger inom vattenskyddsområdet.

– De har önskat att flyga över lite olika typer av vatten för att öva upp sin färdighet. I det här fallet täcks en del av Glan av skyddet, medan en annan del inte täcks, säger Niclas Bäckman.

När kommunen reagerade på flygningarna i somras ändrade länsstyrelsen sitt beslut kring övningarna.

– Efter diskussioner tog vi beslut om att inte använda sjön över huvud taget ifall något skulle inträffa.

Missade länsstyrelsen att stämma av flygövningarna med Norrköpings kommun och Nodra?

– I dialogen med Saab skickade vi över ett omfattande underlag med ett hundratal sjöar av olika storlek och karaktär och där vi också skickade med olika restriktioner baserat i första hand på olika natur- och miljöhänsyn. Saab har sedan gjort ett eget urval av sjöar där de övat. Det var mitt i semestertider och kommunikationen om vem som skulle stämma av med kommunen kan ha brustit, säger Niclas Bäckman.

Saab uppger till Folkbladet att de kommer att avstå ifrån övningar vid Glan i fortsättningen.

Vattenskyddsområden

Vattenskyddsområden finns för att skydda vårt dricksvatten. Varje område har specifika föreskrifter som reglerar verksamheter och åtgärder som kan påverka vattnet. Skyddsområdet är indelat i en primär, sekundär och tertiär skyddszon. Den primära zonen är närmast vattenintaget och har därför strängare regler än sekundär och tertiär zon.

I Norrköpings kommun finns följande vattenskyddsområden: Glan, Gruvstugan, Halsbråten och Stubbetorp, Kvarsebo, Nedre Glottern, Simonstorp samt Lilla Hummelvik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!