Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flygflottiljen får nytt liv

Bråvallafältet är mycket mer än ett ställe för musik. Nästa år kommer besökare kunna ta del av F13:s historia.

Foto: Matz Glimhed

NORRKÖPING2016-08-25 14:30

För tre år sedan började F13:s kamratförening, som i dagsläget består av nästan 500 medlemmar, arbeta för ett museum om Bråvalla flygflottilj.

I den stora hangaren som kamratförening har tillgång till jobbas det just för fullt med att få flygutställningen klar till januari. Härinne står ett jaktplan från 1983 – ett JA37 Viggen-plan som kamratföreningen fått av Flygvapenmuseet i Linköping.

– Viggen var väldig lätt att flyga, säger Per Jelkne, som berättar att han och de andra flygförarna ofta stötte på övande ryssar över Östersjön.

– Idag blir det rubriker så fort man ser en ryss, trots att de flyger på internationellt luftrum, säger Per Jelkne som liksom de andra i kamratföreningen tycker att det är lite upphaussat.

Runtom i hangaren håller olika sektioner i utställningen på att växa fram. Vad sägs om att spänna fast sig i sätet på en flygsimulator? Eller följa med en flygförare under en dag? Vid en annan avdelning får vi ta del av ”Haveriet i Glottern” som inträffade 2 maj 1955 då fyra personer omkom. Man vet än idag inte vad olyckan berodde på men det finns flera teorier.

Tusentals arbetstimmar har eldsjälarna i F13:s kamratförening lagt ner på att iordningsställa utställningen om Bråvalla flygflottilj.

– Den har betytt väldigt mycket för Norrköping och dess invånare, säger Lars-Erik Karlsson.

Mellan åren 1943 och 1994 har 10 000 anställda samt 30 000 värnpliktiga hållit till här. När flygflottiljen lades ner 1994 jobbade 1 000 personer på F13.

Det som hände innanför grindarna under dessa år var hemligt och det är det kamratföreningen nu vill dela med sig av för Norrköpingsborna och andra intresserade.

– Vi vill bevara minnet av F13. Idag tror många att det här endast är ett ställe för musik, säger Henrik Lindkvist.

I ett annat hus kommer det så småningom även att bjudas på olika fördjupningsdelar om flygflottiljen och här planeras även föreläsningar.

Först och främst kommer skolklasser att bjudas in. Museet ska även vara öppet för allmänheten men det är ännu lite osäkert hur öppettiderna kommer att se ut.

– Vi jobbar ju ideellt med det här.

Närmast kommer F13:s kamratförening att visa upp sig på flygdagarna i Linköping i helgen.

– Flygvapenmuseet vid Malmen i Linköping stöttar oss, vi blir ett komplement till det, säger Nicklas Lennartsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om