Joanna Sjölander var tio år när hon kom med sin familj till Sverige. Hon växte upp i ett kommunistiskt Polen med föräldrar som kämpade för att de skulle få tycka, tänka och rösta som de ville. Till slut lämnade de som politiska flyktingar. En uppväxt som präglat henne.
– Den starka känslan av att demokrati och frihet är så vansinnigt viktigt har alltid funnits med mig. Jag har upplevt hur det är att inte ha det.
Det politiska engagemanget gick i arv. Sedan elva år tillbaka är Joanna Sjölander engagerad i Moderaterna. Hon har suttit i fullmäktige i två perioder, i dag är hon första reserv på riksdagslistan och siktar mot EU-parlamentet.
– Det är där många av de viktiga frågorna avgörs. Det är där man till exempel kommer överens om migrationen, hur vi jobbar med klimatet, hur vi kan sanktionera mot länder som inte sköter sig eller rent av vill föra krig mot demokratiska länder och om gemensamma handelsavtal.
Skydd och säkerhet präglar Joanna Sjölanders liv på flera sätt. Hon jobbar med cybersäkerhet på Linköping Science Park där hon leder ett kluster av företag. Det handlar bland annat om olika typer av cyberattacker och informationspåverkan. Något som är högaktuellt i den politiska debatten i dag.
– Informationspåverkan finns överallt i samhället. Det som är otillbörligt är det som kommer utifrån, när någon annan makt försöker påverka oss svenskar i hur vi ska tänka. Det är det som är det farliga. Att man undergräver vår demokrati och vår tilltro till systemet.
På fritiden är Joanna Sjölander även engagerad inom hemvärnet som informationsbefäl.
– Jag jobbar på alla sätt med säkerhet. Det är det jag brinner för. Jag sökte mig till hemvärnet för tio år sedan ganska exakt. Jag ville göra något konkret och försvarsmakten är mitt sätt att känna att jag får göra just det. Att få bidra på ett annat sätt.
Att få chansen att påverka på EU-nivå ser hon som en möjlighet att försvara friheten på en högre nivå.
– Vi får aldrig glömma att EU är ett fredsprojekt. Anledningen att det kom till var för att vi fick en historisk överenskommelse mellan stater som legat i krig med varandra. Det är det som är grunden för att bibehålla freden i Europa, att vi fortsätter att samarbeta. Det gör vi genom att handla och samverka med varandra.