"Florister gör inte bara buketter"

Efter många timmars slit, var det i fredags uppvisning av floristelevernas gymnasiearbeten. De visade glatt upp färgsprakande, välgenomtänkta och kreativa buketter och konstverk.

I trendfärgen gul har Johanna Candell gjort sitt gymnasiearbete, däribland en lampa gjord av blommor och växter.

I trendfärgen gul har Johanna Candell gjort sitt gymnasiearbete, däribland en lampa gjord av blommor och växter.

Foto: Märta Perk

Norrköping2019-04-14 12:00

De fem tjejerna som går sista året på Naturbruksgymnasiets floristlinje visade upp sina gymnasiearbeten som bedöms av en jury. Blir de godkända så legitimeras de som florister.

Som uppdrag har de fått göra en bukett och en installation, ett konstverk, av blommor. Johanna Candells har gjort en lampa. Med Ikea som inspiration har hon vävt pinnar som en matta runt lampan.

– Mina konstverk har en gul färgskala för det är årets trendfärg, säger Johanna Candell.

Hon har stormtrivts på floristlinjen även om gymnasievalet inte var en självklarhet för henne.

– Först tänkte jag välja stylistprogrammet men jag blev blomstylist istället, säger Johanna glatt.

Moa Larsson har byggt en bukett och konstverk för 7 800 kronor. Hon har blandat torrt och levande för att skapa en uttrycksfull blomsteruppsättning. Noggrant har hon valt ut blommor och material. Hon är snabb med att visa upp en särskild blomma – favoritblomman fjärilsranunkel.

– Det är viktigt att man har färger som fungerar ihop med varandra, säger Moa Larsson.

Moas blomsterkonst är anpassad till binas miljö för att förhindra en eventuell bidöd. Hon har lindat halm runt en järnform för att skapa en evighetssymbol fylld med blommor.

– Det var halm överallt här ett tag, det såg ut som ett stall i verkstaden, säger Moa när hon berättar om sin arbetsprocess.

Moa Larsson är på bra humör och kan numera titulera sig som riktig florist. Hennes arbete blev godkänt av juryn. Hon tittar på sitt arbete och säger:

– Jag hade velat placera min blomkreation i centrum av en stor vacker trädgård under ett träd. Då hade den varit svår att missa.

På Naturbruksgymnasiet arbetar Malin Frisk. Hon gick själv på floristlinjen i Norrköping på gymnasiet. Hon tycker om sitt jobb men tycker det är lite trist att det är så få som söker.

– Vi kämpar på och kämpar på, säger Malin Frisk.

Floristeleven Hedda Matilde Kaale tror att det låga söktrycket beror på att många inte vet vad floristyrket faktiskt innebär.

– Många tror nog att florister bara gör buketter, men vi gör mycket annat också.

Hon berättar att de har fått lära sig att göra kreativa bordsdukningar, blomsterarrangemang till begravningar och bröllop men även scenutsmyckningar till olika evenemang.

Hedda Matilde Kaale är förväntansfull inför framtiden.

– Jag vill jobba som florist nu, det är hög efterfrågan och lätt att få jobb, säger Hedda Matilde Kaale.

Men hon är inte säker på om hon vill jobba som florist hela livet.

– Lite längre fram vill jag gärna plugga vidare, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om