Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flexibel plan för klassiskt hus: "En speciell byggnad"

Kontor, skola eller något mer publikt? En flexibel detaljplan som garderar för flera tänkbara användningsområden för det klassiska huset Lennings sjukhem och som säkrar kulturmiljön där är nu ute på samråd.

Simon Tell är planarkitekt vid samhällsbyggnadskontoret.

Simon Tell är planarkitekt vid samhällsbyggnadskontoret.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2021-12-27 15:00

Lennings sjukhem som tidigare drevs av en stiftelse och numera ägs av Norrköpings kommun ligger vid Södra promenaden. Det har i flera år diskuterats vad huset ska användas till, sedan det förklarats för omodernt för fortsatt vårdverksamhet. Just nu finns en daglig verksamhet i huset.

En planansökan från Norrevo fastigheter AB gäller kontor, men detaljplanens område har förstorats i och med en planansökan från samhällsbyggnadskontorets exploateringsenhet och omfattar nu hela Lenningska parken samt Lennings gata och en sträcka längs med Linköpingsvägen. 

Inom stadsutvecklingsprojektet Västra staden vill kommunen säkra upp den långsiktiga utvecklingen i området och där är detaljplanen en viktig del som del i ett grönstråk. Där kan huvudbyggnaden i framtiden fungera som en slags målpunkt i en mer aktiv parkmiljö.

I detaljplanen, som ska reglera tänkbara användningsområden för Lennings sjukhem i många år framåt, garderar man sig med att möjliggöra för såväl centrumverksamhet (handel, samlingslokal eller kulturverksamhet), kontor, skola (gymnasie- och vuxenutbildning) som vård.

Per Kempe, fastighetschef hos Norrevo som förvaltar byggnaden, talar om en flexibilitet i det framtida användandet. Samtidigt:

– Ur ett kommunalt perspektiv vore det nog lämpligast och kanske mest ekonomiskt fördelaktigt att ställa om till kontor, säger han.

Detaljplanen ska också säkra den kulturhistoriskt värdefulla miljön. Att man går ut så brett, med flera tänkbara användningsområden, har att göra med det starka skyddet av kulturmiljön.

– Oavsett vilken verksamhet som kommer att hamna här framöver måste ta hänsyn till de kulturvärden som finns, säger planarkitekt Simon Tell.

Han beskriver byggnaden som inte bara vacker utanpå, utan också häftig invändigt.

– Den är superfin inuti, med många fina detaljer. Det är en speciell byggnad.

John och Mathilda Lennings sjukhem för fattiga Norrköpingsbor invigdes 1888, efter en donation från John Lenning, ägare av Drags textilfabrik. Vårdinrättningen byggdes på avstånd från fabrikerna, med parken intill för hälsans skull.

Detaljplanen ska också möjliggöra att Lennings gata, som går in från Fotbollsgatan, kan förlängas ut till Linköpingsvägen, för transporter till den grundskola som ska byggas där man rivit byggnader som tillhört Ebersteinska gymnasiet.

Karta: John & Matilda Lennings sjukhem
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!