Detta visar rapporten från Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting. När den förra rapporten presenterades för fem år sedan placerade sig Östergötland nära riksgenomsnittet, så även den här gången om man ser till de sammantagna resultaten. Men Östergötland sticker ut negativt, när det gäller förekomsten av insjuknande i hjärtinfarkt för kvinnor och män, när det gäller insjuknande i lungcancer för både män och kvinnor. Andelen kvinnor och män som dagligen röker är högst i landet. Även andelen feta män ( som har ett BMI högre än 30) är också högre än i riket i övrigt.
Landstinget i Östergötland innehar dessutom bottenplatsen när det gäller andelen vuxna, 18 år eller äldre som under 2013 hade långvarigt ekonomiskt bistånd.
– Det är väldigt tydligt när man jämför grupper som har olika socioekonomisk bakgrund att hälsa och levnadsvanor gradvis blir bättre vid en stigande socioekonomisk position. Det säger Jolanda van Vliet, folkhälsochef i Landstinget i Östergötland.
När det gäller det förebyggande folkhälsoarbetet, om läkare eller annan vårdpersonal diskuterade levnadsvanor som rör tobak, motion och alkohol, placerar sig Östgötalandstinget sämst i landet i gruppen kvinnor och näst sämst för män.
Där Östergötland sticker ut positivt, är att fallolyckor för äldre som kräver slutenvård har minskat, för både män och kvinnor samt ett minskat användande av lugnande mediciner.