Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flera vill få ta del av de fällda lindarna

Flera har hört av sig till kommunen och undrar om de kan få använda de fällda lindarna till konst och slöjdande. "Just nu måste vi få koll på att vi uppfyller alla villkor till länsstyrelsen", säger Maria Agvald Jägborn, kommunekolog.

Kraftiga stockar blir kvar när lindarna sågas ner på Östra promenaden. Det är oklart om det blir något kvar till de i allmänheten som önskar få lite av dem.

Kraftiga stockar blir kvar när lindarna sågas ner på Östra promenaden. Det är oklart om det blir något kvar till de i allmänheten som önskar få lite av dem.

Foto: Jimmy Larsson

Norrköping2021-08-12 19:00

Har du funderat på vad som ska hända med de 162 lindarna när de fallit till marken? Svaret är att de till största delen ska bli så kallade faunadepåer, alltså sparas som död ved för att insekter ska trivas att bo där. Det är en av de åtgärder som kommunen lovat att göra för att länsstyrelsen skulle ge dispens mot det generella biotopsskyddet som gäller för alléer.

– Det har kommit fram i en dialog vi fört med länsstyrelsen, där de framfört önskemål om en lämplig kompensation, säger Maria Agvald Jägborn.

Hon räknar i grova drag med att det totalt är en kilometer stammar av lind som kommunen kommer att ta hand om. Drygt hälften av dessa stammar ska användas för olika typer av faunadepåer. Förutom ett antal ekoxekomposter, där död ved placeras stående för att påminna om en stubbe, kommer det att placera ut 15 stockar i Folkparken, 15 i betesmarken Marieborg och fem stycken i Oxelbergsparken. Ytterligare några stammar ska fördelas på olika faunadepåplatser på Händelö. 

Resterande kan bland annat få användning som avgränsning av lekplatser eller grönytor i olika stadsbyggnadsprojekt. 

Personer i allmänheten hoppas också att det ska bli lite över till dem.

– Det finns flera som är intresserade. Det är bland annat en konstnär som har hört av sig och vill ha ved att göra konst av, någon slöjdare som vill ha ved till att slöjda av och scouter som vill ha ved att tälja i.

Maria Agvald Jägborn har meddelat alla som har önskemål att kommunen i första hand måste se till att uppfylla sina åtaganden, men att det kan bli stammar över.

– Vi får se vilka vi kan tillgodose i slutändan.

– Är det så att folk bara vill ha brännved så får de höra av sig någon annanstans.

Ris och grenar är det entreprenören som tar hand om, och vad de gör med det kan Maria Agvald Jägborn inte svara på.

I kompensationsplanen ingår också att några träd ska bli till längre stockar och bilda ett monument i form av en gigantisk ekoxekompost vid Gustaf Adolfsplan. 

– Som högst ska den vara sju meter över mark. Vanligen har man någon stock som sticker upp kanske en meter. 

Det är dock inte troligt att någon ekoxe flyttar in, utan tanken är mer att man vill informera.

– Jag är inte närmast ansvarig för själva utformningen men det ska också se lite snyggt ut eftersom det är mitt i stan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!