Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flera stölder ur båtar: "Internationella brottsnätverk"

Den senaste tiden har minst sex stölder ur båtar registrerats i Norrköpingsområdet. Nu ger polisen tips till båtägare för att minska risken att utsättas.

Minst sex stölder ur båtar har registrerats i Norrköpingsområdet den senaste tiden. Svårlösta brott för polisen som misstänker att organiserad brottslighet ligger bakom stölderna.

Minst sex stölder ur båtar har registrerats i Norrköpingsområdet den senaste tiden. Svårlösta brott för polisen som misstänker att organiserad brottslighet ligger bakom stölderna.

Foto: Aas, Erlend/TT arkiv

Norrköping2021-04-22 16:00

När fler båtägare sjösätter sina båtar följer också en ökning av båtrelaterade stölder. 

Stölderna förekommer året om, men när båtarna ligger vid bryggan blir de ännu mer lättillgängliga för tjuvar.

Det börjar dra ihop sig för högsäsong och de senaste veckorna har flera stölder i Norrköpings närområde rapporterats till polisen, främst i Arkösund, Gryt och Söderköping.

– Än så länge har vi fått in sex anmälningar. Det är inte jättemånga, kan man tycka, men det rör sig om stora värden, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

– Vi vet också att det finns en stor risk att vi får in fler anmälningar framöver så vi vill uppmärksamma allmänheten på det här.

Värdet för de stölder som har inrapporterats den senaste tiden uppgår till 100 000 kronor. Främst ska det vara GPS:er, ekolod och annan elektronisk utrustning som stulits.

Polisen har inga misstänkta för brotten men arbetar utifrån en teori.

– Det enda vi kan säga är vad vi misstänker. Vi vet att ganska många av de här stölderna utförs av internationella brottsnätverk. Såna som är professionella på sitt område, jobbar med en viss typ av stölder och åker över gränserna. Ofta tar de med sig stöldgodset ut ur landet där det sedan säljs vidare, berättar Thomas Agnevik.

Från polisens sida råder man båtägare att plocka med sig utrustning från sina båtar för att undvika att sakerna stjäls. Man rekommenderar även bland annat att ha båten på ett upplyst, larmat område och få den att se bebodd och använd ut.

– Att undvika och skydda sig mot det här helt och hållet är mer eller mindre omöjligt. Då får du ha en båtkärra och låsa in båten. Då minskar man risken ganska avsevärt. Men de här båtarna som ligger ute vid bryggan är väldigt svåra att skydda.

Hur arbetar ni med att minska den här typen av brottslighet?

– Vi försöker kartlägga det vi får anmälningar om och prioritera brottplatsundersökningar när det gäller brott som kan kopplas till internationella brottsnätverk. Varje säsong brukar vi göra en del riktade insatser, tidigare har vi gjort det tillsammans med kustbevakningen.

– Men om vi ska vi vara ärliga och se krasst på det så har inte vi någon möjlighet att ha någon bevakning utöver sporadisk sådan. Chansen att vi ska genomföra en insats samtidigt som tjuvarna slår till är liten. Det är en svår utmaning för oss, konstaterar Thomas Agnevik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!