Den 12 juni tog utbildningsnämnden beslut om att lägga ned åtta förskolor i Norrköpings kommun. Bakgrunden är att de utvalda förskolorna har låg beläggning med barn. Med det räknar nämnden med att man sparar minst 25 miljoner kronor. Enligt beslutet kommer å
Sex förskolor ska vara avvecklade till sommaren 2025. Det handlar om Enbärets förskola, Önskeringens förskola, Lokattens förskola, Kaffebackens förskola, Trombonens förskola och Villa Ekens förskola. Önskestjärnans förskola i Hageby ska vara avvecklad senast sommaren 2026.
Oppositionen reserverade sig mot delar av beslutet. Socialdemokraterna yrkade genom Maria Sayeler Behnam på återremiss av ärendet och att utbildningskontoret skulle få i uppdrag att se över hur en nedläggning skulle påverka förskolornas kvalitet i Hageby och Navestad.
– Vi tycker att är det är viktigt med välfungerande förskolor i hela kommunen, men det är viktigt att värna förskolor med hög kvalitet i våra socioekonomiskt svaga områden. Bland annat Önskestjärnans förskola, som ligger i Hageby, är en förskola som har byggt upp en viktig verksamhet med hög förskollärartäthet och värdefulla relationer med föräldrar och barn i området, säger hon.
Maria Sayeler Behnam och partiet poängterar också att det i socioekonomiskt svaga områden är svårare att få föräldrar att skriva in sina barn på förskolan.
– Många barn i våra socioekonomiskt utsatta områden kommer från hem med svaga svenskkunskaper. Förskolans kompensatoriska uppdrag i dessa områden blir därför viktig. Därför yrkade vi på att återremittera beslutet och ge kontoret i uppdrag att återkomma med ett nytt förslag där hänsyn tas till socioekonomiska faktorer, säger hon.
Vänsterpartiet genom Elin Melander yrkade på att förslaget om att lägga ned Simonstorps förskola skulle dras tillbaka.
"För Vänsterpartiet är det viktigt att hela Norrköpings kommun ska leva. Vi motsätter oss därför nedläggningen av Simonstorps förskola. Utifrån ett barnperspektiv oroar vi oss också för att de långa pendlingstiderna till alternativa förskolor riskerar att ha negativa effekter på barnens välmående och utveckling", skriver Vänsterpartiet i sitt yrkande.
Oppositionens invändningar avslogs av majoriteten och besluten klubbades igenom. Så här säger Inger Cassel (M), utbildningsnämndens ordförande, i en skriftlig kommentar:
– De allra flesta familjer önskar en förskola i sitt bostadsområde och vi har därför varit noggranna med att säkerställa tillgång till lediga platser inom de områden som berörs. Jag vill dock poängtera att varje familj nu ska välja ny förskola. Men utbildningskontoret kommer givetvis att bistå med både information och guidning i den processen.
När det gäller Simonstorp öppnar Ingrid Cassel för olika andra alternativ.
– Det är inte ekonomiskt försvarbart att kommunen fortsatt driver en förskola med så pass få barn. Vi har platser i Åby och ska nu även möjliggöra för de familjer som önskar att ha sin förskola i Katrineholm. Om det kommer fram andra initiativ för att ha någon form av förskola kvar, så sträcker jag ut handen och lovar att vi ska vara så behjälpliga som vi kan, skriver Ingrid Cassel.