Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flera falsklarm till 112 – störde akut brandinsats

Någon ägnade sig åt att ringa in flera falska larm om bränder och skottlossning till larmnumret 112 under torsdagskvällen. Falsklarmen tvingade räddningspersonal att lämna en akut brinnande villa i Svärtinge – i onödan.

Foto:

Norrköping2017-04-20 22:15

Videon är inte längre tillgänglig

Branden i Svärtinge-villan startade vid 20-tiden och krävde en stor insatsstyrka från räddningstjänst, polis och ambulans.

Klockan 20.40 ringde en man till larmnumret 112 och uppgav att ett väpnat rån ägt rum i en butik på Värmlandsgatan i Norrköping. Det visade sig inte stämma.

Tio minuter senare kom ett nytt larm till 112 där en man rapporterade om en brand i matsalen på Hagaskolan i Norrköping. Enligt inringaren slog lågor ut från fönster och tak. Detta visade sig också vara falska uppgifter.

Brandlarmet på Hagaskolan gjorde att en enhet från räddningspersonalen som arbetade med att bekämpa branden i Svärtinge tvingades lämna den övertända villan och rycka ut mot Hagaskolan, tillsammans med enheter från flera räddningsstationer. En polispatrull som kom före till platsen kunde meddela brandpersonalen att larmet var falskt.

Ytterligare tio minuter senare ringde en man in till 112 och hävdade att skottlossning ägt rum på en adress i Norrköping.

Polisens presstalesperson Fredrik Kliman skriver på Polisens hemsida på torsdagskvällen: "Även detta ärende misstänks vara ett falsklarm som ringts in av samma person som i de tidigare fallen."

Polisen tänker nu inleda en utredning om falsklarm.

Den som gör sig skyldig till falskt larm kan dömas till böter eller fängelse eller i upp till fyra år. Man kan också dömas till att betala skadestånd för en myndighets merkostnad i samband med falsklarmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om