Hösten och vintern har varit en tid av mörker, halkiga vägar och djur i rörelse sedan jakten börjat. Följaktligen har det inregistrerats en hel del viltolyckor i länet under året. Ovanligt många visar det sig när man skärskådar statistiken.
Det är försäkringsbolaget Dina försäkringar som analyserat statistik från Nationella Viltolycksrådet. I Östergötland inrapporterades 4 096 viltolyckor 2023 vilket är 310 stycken fler jämfört med året innan – en ökning med 8,2 procent. I Sverige som helhet gick antalet viltolyckor från 65 751 till 68 556 stycken från 2022 till 2023 vilket innebär en ökning med 4,3 procent.
Majoriteten av viltolyckorna handlar om rådjur – sju av tio närmare bestämt. Nationellt sett kommer älgolyckor på andra plats efter att åter ha passerat vildsvinsrelaterade olyckor. I Östergötland tar dock olyckor med dovhjort en klar andraplats följt av vildsvin och älg.
– I gryningen och skymningen är det många djur som är aktiva, detta gäller exempelvis älg som är det viltslag vi ser åter ökar i olycksstatistiken. Särskilt uppmärksam ska man vara vid skogskanter och där viltstängsel börjar och slutar, säger Victor Öberg, expert på fordonsförsäkringar på Dina Försäkringar.
– När det är snörikt brukar djuren också ta sig fram på vägarna, så då gäller det att vara extra vaksam på rörelser längs med vägkanten. Annars gäller som alltid att anpassa hastigheten för att hinna reagera i tid.
Det senaste året har det blivit allt vanligare med lite mer ovanliga djur när det handlar om viltolyckor. Olyckor med utter har ökat med 50 procent i hela landet medan örnolyckor ökat med 33,5 procent.
Det här stämmer med statistiken i Östergötland där sammanlagt 15 uttrar och åtta örnar kördes på under 2023. Den 10 november skedde två olyckor på helt olika platser nästan samtidigt, i Valdemarsviks- och Söderköpings kommuner, där tre uttrar dödades. Folkbladet talade då med eftersöksjägaren Sören Kjellgren.
– Det här har aldrig hänt förut. Det kan väl vara sju-åtta år sedan vi fick den första påkörda uttern överhuvudtaget i vår länsdel. Sedan har det väl varit en till två i varje kommun per år. Men nu i år är vi redan uppe i fem-sex stycken så stammen ökar uppenbarligen, bedömde då Sören Kjellgren.
I bägge dessa fallen åkte bilisten dessutom iväg utan att anmäla detta vilket är ett lagbrott eftersom bland annat utter, örn, mufflonfår och ett antal andra djur enligt lag ska rapporteras till polisen. Det klassas som en förseelse mot anmälningsplikten enligt jaktlagstiftningen och kan ge böter.
– Alla olyckor med större djur som hjortdjur, rådjur, älg, vildsvin, järv, lo, varg och björn måste anmälas till polisen, och det ska göras direkt. Räv, grävling, hare och mindre djur behöver däremot inte rapporteras in. För att underlätta eftersök av det skadade djuret ska du också markera ut åt vilket håll djuret försvann, kommenterar Victor Öberg.
Dina försäkringar ger också några tips till bilister för att slippa hamna i denna situation. Först och främst ska man hålla hastigheten och hålla uppsikt samt vara uppmärksam på omgivningen. Dessutom ska man se till att ha fullt fungerande bromsar och lysen, samt bra däck för den säsong som gäller.
Man kan också gå in på Viltolycksrådets hemsida och se på sin färdväg var viltolyckor blivit inrapporterade tidigare.