Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler vill bli ordningsvakt

I torsdags gick ansökningstiden ut för att söka till höstens grundutbildning som ordningsvakt och det är fler sökande än i våras.

Sökandet ökar. Samtidgt som ordningsvakter i större utsträckning tar över jobb som tidigare utförts av poliser, ökar antalet sökande till den två veckor "långa" utbildningen.

Sökandet ökar. Samtidgt som ordningsvakter i större utsträckning tar över jobb som tidigare utförts av poliser, ökar antalet sökande till den två veckor "långa" utbildningen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

NORRKÖPING2017-09-04 07:00

– Vi har fått in ett 60-tal sökande nu mot ett 40-tal i våras, så det ser bra ut, säger utbildningshandläggare Helena Dahlqvist.

Ett stort antal sökande ger ett större urval, vilket ordningsvaktsutbildningssamordnare Sacha Dyner gläds åt.

– De allra flesta som söker är bra och nyfikna människor som vill jobba med människor. Att det skulle röra sig om personer som inte kommit in på polishögskolan är jätte fel och en galen tanke. Däremot vill vissa bli poliser, men börjar som ordningsvakter för att känna på jobbet.

Själv jobbade han tolv år som ordningsvakt innan han utbildade sig till polis.

– Jag hade ingen tanke på att jag innan skulle ha jobbat som ”låtsaspolis” om någon trodde det och det har nog ingen annan heller, säger Sacha Dyner.

Som polis möter han dock större respekt än han gjorde som ordningsvakt, för trots allt så har allmänheten lite större respekt för polisen.

Men samtidigt som polisen står inför en jätteutmaning där allt fler väljer att lämna yrket, väljer tillexempel kommuner att anlita ordningsvakter i brist på poliser.

Så är det till exempel i Klockaretorpet där kommunen valt att anställa ordningsvakter som ska ha koll och verka trygghetsskapande i området efter att det under ett par års tid eldats bilar och begåtts andra grova brott, bland annat öppen handel av narkotika i centrum.

En ordningsvakt har nästan samma befogenheter som en polis, men långt ifrån lika lång och omfattande utbildning. Efter en två veckors utbildning utfärdas ett förordnande som gäller i upp till fem år. Efter den 80 timmar ”långa” utbildningen ska ordningsvakten vara redo för anställning.

– Det är klart att två veckor är kort tid, men de sökande som vi antagit har ju klarat våra intagningstester. Det svåraste under själva utbildningen är, tycker jag, att lära ut grundgreppen vid ett omhändertagande, att oskadliggöra en person på bästa sätt. I de flesta fall kan man tala en person till rätta, men handlar det om en våldsam påverkad person är det sällan de går att enbart tala till rätta, säger Sacha Dyner.

Han menar att ordningsvakternas roll har ändrats den senaste tiden, precis som samhället förändras.

– Det tar två, tre år att utbilda en polis, två veckor att utbilda en ordningsvakt. Man ser helt enkelt andra lösningar på det jobb som

tidigare enbart sköttes av polisen.

Ordningsvaktutbildning

Dt är polisen som utfärdar förordnande som ordningsvakt efter en två veckors utbildning. Polisen är en av utbildarna, men det finns även privata aktörer. Utbildningen är på två veckor. För 25 år sedan var det en eller två kvällars utbildning. Det har pratats om att utöka med en tredje vecka men inget är beslutat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om