Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler vägkameror trots att få fälls

Innan årets slut ska ytterligare 170 hastighetskameror placeras ut vid Sveriges farliga vägar. Dessutom planeras att en mobil hastighetskamera ska finnas i varje län inom kort. Men problemet med att fartsyndarna på bilderna inte går att identifiera kvarstår.

NORRKÖPING2007-07-26 06:00
Hastighetskamerorna på Skärblackavägen har de första sex månaderna i år fotat 218 fartsyndare. Men långt ifrån alla av dessa straffas med böter eller andra påföljder.
- På grund av handläggningstiden vet vi ännu inte hur många som får böta, men det brukar vara ungefär två tredjedelar som vi kan bevisa är skyldiga, säger Anders Drugge, sektionschef vid Rikspolisstyrelsen.

13 nya i Östergötland
Av de 170 hastighetskameror som ska sättas upp i hela riket placeras 13 stycken i Östergötland. Sex vid riksväg 36, mellan Stora Sjögestad och Ervasteby, samt sju vid riksväg 35, mellan Grebo och Linköping. Preliminärt beräknas dessa vara i bruk till slutet av augusti.
De mobila hastighetskameror som är på gång kommer att finnas i polisens bussar eller på flak och ska placeras ut där behovet finns. Bland annat vid vägarbetsplatser och skolor.
Anledningen till att många slipper undan beror på att det inte går att identifiera föraren som kameran har fotat. Bilden som tas ska visa fordonet, föraren och registreringsskylten. När polisen sedan får bilden på föraren jämför de den med bilens ägares pass eller körkortsbild. Om inte bilderna stämmer överens kollar polisen även upp familjemedlemmar.
- Men man lägger inte ned större resurser på att leta vidare om man inte hittar något direkt, säger Björn Jonsson på Vägverket.

Bildkvaliteten brister
Han berättar att en annan orsak till att inte alla bötfälls är att det ofta är dålig kvalitet på bilderna på grund av väderförhållanden.
Allt eftersom har metoderna att slippa undan böter genom att lura kameran blivit fler. Det vanligaste och mest kända tricket är att dölja sitt ansikte genom att fälla ned solskydd och hålla handen för ansiktet. På internet finns en spray att köpa som ska få registreringsplåten att överexponeras när kameran fotar. En del GPS-system varnar när man närmar sig en hastighetskamera. Det finns även radarvarnare som varnar för de kameror som är aktiva, men radarvarnare är förbjudna i Sverige.
Polisen och Vägverket har inget emot GPS-system som gör att trafikanterna saktar ned farten.
- Syftet är ju inte att sätta dit någon utan att få ned hastigheten, säger Björn Jonsson på Vägverket.
Enligt Vägverket har medelhastigheten minskat med fem till åtta kilometer i timmen.
- Det kanske låter som en väldigt liten minskning, men på ett stort fordonsflöde betyder det väldigt mycket trafiksäkerhetsmässigt, säger Björn Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om