Antalet sökande till högskolan i höst har ökat kraftigt eftersom utbrottet av det nya coronaviruset har förändrat förutsättningarna på arbetsmarknaden.
Nu fördelar regeringen resurser till universitet och högskolor så att vårbudgetsatsningen på bristyrken kan fördubblas. Regeringen fördelar också resurser för en satsning på utbildningsplatser för vidareutbildning och livslångt lärande, samt en satsning på korta kurser för att personer som blivit permitterade ska få möjlighet att vidareutbilda sig.
Enligt Margareta Bachrack Lindström, prorektor vid Linköpings universitet, hade man på LiU tagit höjd för fler studenter redan innan beskedet, då man redan i april såg att det var många fler som sökte till utbildningarna. Förutom de pengar man förstod skulle komma från regeringen fanns det också utrymme inom takbeloppet att ta in fler studenter.
Sjuksköterskeprogrammet utökas med 16 platser i höst, varav åtta på Campus Norrköping och åtta på Campus Linköping.
På socionomprogrammet tar man också in fler studenter. Ökningen blir 20 platser till hösten och nästa vår.
– Man ökar på civilekonomprogram, och på internationella civilekonomprogram, och systemvetarlinjen. Det är också ökat tryck på våra civilingenjörsutbildningar, där man kommer att ta in fler studenter.
– När det gäller våra lärarutbildningar är det en viss ökning i söktryck där, men där har vi gott om platser, och jag hoppas verkligen att de som söker där ska tacka ja. Det vet vi ju inte förrän i mitten av juli, hur många som tackar ja till sina platser, säger Margareta Bachrack Lindström.
Nytt är också att LiU kommer att ha möjlighet att hyra ut bostäder som är vikta för internationella studenter och gästforskare även till andra studenter.
– Vi tror inte att vi kommer att få så många gästforskare och internationella studenter till hösten.
Det underlättar bostadssituationen för nybörjarstudenter.
LiU, som haft distansundervisning under våren på grund av coronapandemin, kommer stegvis att övergå till campusförlagd verksamhet under höstterminen.
– Vi kommer att prioritera att ta emot de nya studenterna på plats i höst, för att de ska kunna känna en gemenskap och träffa lärare och kurskamrater, självklart med hänsyn tagen till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– De studenter som inte är nybörjare, som läser sitt andra, tredje, fjärde år, kommer ju då i mindre omfattning, till att börja med, vara på campus.