Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler utan jobb och beroende av bidrag

Antalet öppet arbetslösa personer ökar, det visar Statistiska centralbyråns undersökning över bidragsberoendet förra året. I Sverige är det över 1 miljon helårspersoner som är beroende av olika bidrag.
- Vi har levt med det här bekymret ganska länge, och arbetar aktivt på att bryta trenden med att ha det högsta antalet öppet arbetslösa och i åtgärder i Östergötland, säger Kerstin Pettersson, chef för arbetsmarknadskontoret i Norrköping.

NORRKÖPING2004-08-24 06:00
Förra årets sammanlagda utbetalningar av sjukpenning, förtidspension, ersättning vid arbetslöshet och socialbidrag försörjde 1 033 338 personer, vilket är i stort sett oförändrat jämfört med 2002, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Statistiken döljer troligen fler människor eftersom exempelvis två personer som varit heltidsarbetslösa ett halvår vardera slås samman till en helårsperson.
19,6 procent av de bidragsberoende är i arbetsför ålder. De öppet arbetslösa har i landet ökat med 20 procent förra året och det är en motsvarande ökning i Östergötlands län.
- Vi har lyft fram att det är en så stor ökning av öppet arbetslösa, men det motsvaras av att arbetsmarknadsåtgärderna har minskat, förklarar Annica Wallerå, handläggare på SCB.

Särskilt bekymmersamt
Norrköping har länge haft det högsta antalet öppet arbetslösa och personer i åtgärdsprogram i länet och ligger fortfarande på en hög nivå.
- Det har varit särskilt bekymmersamt i Norrköping eftersom problemet har varit så stort här. Vi jobbar för att ligga i nivå med länet i övrigt, det skulle innebära att vi skulle ha cirka 2 000 färre arbetslösa, säger Kerstin Pettersson på arbetsmarknadskontoret.
För att komma åt den höga arbetslösheten har kommunen påbörjat en särskild satsning - fler jobb 2006, som presenterades i slutet av april.
Enligt SCB motsvarade den ökade arbetslösheten av minskade arbetsmarknadsåtgärder. Så var det även i Norrköping under förra året, men åtgärderna har ökat främst för ungdomar i år.
Kerstin Pettersson anser att kommunens samarbete med arbetsförmedlingen fungerar utmärkt.
Det är mellan 1000 och 1 400 personer som varje månad är berörda av kommunens arbetsmarknadsåtgärder. Men den grupp som berörs av de här åtgärderna är strängt prioriterad. Det är främst långtidsarbetslösa, ungdomar, invandrare och lågutbildade som kan tas in på kommunens arbetsmarknadsåtgärder.
- Ohälsa hänger ofta ihop med arbetslöshet, i hög grad är det så och därför är det ännu viktigare att komma åt det här problemet, säger Kerstin Pettersson och förklarar att kommunen är beroende av arbetsförmedlingen vad gäller arbetsmarknadsåtgärder. De statliga och kommunala resurserna samverkar.
Just nu arbetar kommunen med konceptet för den särskilda satsningen på fler jobb till 2006. Det innebär bland annat större samarbete mellan myndigheter men framför allt ökade kontakter med företagen i kommunen.
- Det är många som är anslutna till det här arbetet, så vi hoppas få positiva effekter för sysselsättningen i Norrköping, säger Kerstin Pettersson.

Minskat försörjningsstöd
Socialbidragen och sjukpenningen har minskat något över hela riket. I Östergötland har det varit en motsvarande minskning. Förtidspensionärerna utgör den enskilt största gruppen av antalet bidragsberoende och har inte varit så stort sedan 1990. Orsaken är de många långtidssjukskrivna som finns sedan slutet av 1990-talet. Erfarenheten visar nämligen att hälften av de som varit sjukskrivna i ett år så småningom får sjukersättning eller aktivitetsersättning, det som tidigare kallades förtidspension eller sjukbidrag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!