NORRKÖPING
– Det är fler än förra året, säger Janne Agnevik, utbildningsledare inom Räddningstjänsten Östra Götaland.
Räddningstjänsten har fått svar från 30 skolor och det är nästan alla skolor man skickat ut information till. Och av de cirka 70 elever i årskurs 6 som ansökt kommer ungefär hälften att få ett positivt antagningsbesked.
– Vi vill att alla skolor ska vara representerade och att det ska vara en jämn fördelning mellan tjejer och killar, säger Janne Agnevik.
Ofta brukar det vara övervägande killar som söker till det traditionellt mansdominerade yrket. Den här gången tror Janne Agnevik att fördelningen av de sökande har varit ganska jämn.
De som blir antagna får ett besked i början av oktober och i mitten av oktober kommer den första träffen att hållas. Därefter kommer man att träffas en kväll var fjortonde dag.
– I slutet av vårterminen kommer vi att åka på ett läger, antingen över en helg eller under två veckodagar, lite beroende på hur det påverkar elevernas skolgång, säger Janne Agnevik.
De senaste åren har man varit på en kursgård söder om Linköping och tidigare år har man varit i Tyrislöt.
Att vara ungdomsbrandman innebär att man under det år man går i klass sex lär sig mer om akutsjukvård, bränder, faran med rök och att kunna prata om det inför sina klass- och skolkamrater.
Att ha varit ungdomsbrandman kan vara meriterande senare i livet.
– Flera som börjat som ungdomsbrandman har fortsatt inom kåren och det kan vara en merit när man så småningom söker sommarjobb till exempel som badvakt, säger Janne Agnevik.