Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler unga begår brott i Norrköping

I Östergötland minskar antalet lagförda ungdomar med 30 procent, men i Norrköping har de ökat.

Fler brott på internet. Samtidigt minskar de traditionella utomhusbrotten bland ungdomar.

Fler brott på internet. Samtidigt minskar de traditionella utomhusbrotten bland ungdomar.

Foto: Sofia Müller/TT

NORRKÖPING2015-08-30 09:00

Statistik från Statistiska centralbyrån och Brottsförebyggande rådets färska siffror från 2014 visar att Norrköping är en av fyra kommuner i Östergötland där antalet lagförda ungdomar ökade jämfört med året innan.

Jämför man däremot med 2012 har siffrorna gått ner. Det är inga stora ökning från senaste årets mätningar, det handlar om åtta personer, men ändå en uppgång.

– Vi ser inte att det ökar, istället tycker vi att det minskar, säger Göran Erikson, polis vid ungdomsenheten i Norrköping.

Han menar att det av tradition begåtts fler brott, även bland unga, i Norrköping jämfört med exempelvis Linköping, men att det kan handla om snatterier som ofta är ett engångsbrott som ändå blir en pinne i statistiken.

– Man kan ha snattat en läsk eller en chokladkaka, men när man har pratat med oss inser man att det är ett brott man begått och att man inte ska fortsätta, säger Göran Eriksson.

Under första halvåret 2015 har Göran Eriksson märkt av att brottsligheten bland unga mellan 15 och 17 år, som statistiken gäller, har minskat. Orsakerna till det kan enligt honom vara flera.

– Man ska inte sticka under stol med att barnkullarna i den åldern är mindre än var de varit på flera år, men jag tror samtidgt att samarbetet med socialtjänsten har fungerat bra.

Tidigare har man haft problem med ungdomsgäng som rånat både jämnåriga och äldre. Det har varit väskryckningar och mobilrån, men efter gemensamma insatser från polis, åklagare och socialtjänst har den brottslligheten sjunkit.

– I de fallen så har man lyckats "plocka bort" rätt personer. Det är inte alltid den som skriker högst som är det största problemet, istället har det handlat om att hitta den som är ledare för gänget. När man byter miljö för den personen så lugnar det oftast ner sig, de andra i gänget fortsätter oftast inte när ledaren och den drivande är borta, säger Göran Eriksson.

Under sommaren har det också varit förhållandevis lugnt i Norrköping när det gäller ungdomar i den här åldern, men nu när skolan startat vet man att anmälda brott kommer att öka.

– Olaga hot, ofta framförda på internet har redan börjat strömma in, säger Göran Eriksson.

Och det är där många av brotten begås samtidigt som allt färre ungdomsbrott sker utomhus. Våldsbrott, stölder och vandalisering sker inte lika ofta som förr eftersom ungdomar helt enkelt inte är ute lika mycket.

7234 ungdomar mellan 15-17 år lagfördes av tingsrätt eller åklagare i fjol, en minskning med nästan 1400 personer jämfört med 2012. Flest antal lagförda ungdomar finns i storstadsregionerna.

Lagförda ungdomar

15-17 år 2012 2013 2014

Norrköping 143 103 111

Linköping 135 101 96

Finspång 15 9 6

Söderköping 14 14 5

Källa: Scb, Brå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om