Fler trafikolyckor i tätorten - men färre med personskador
NORRKÖPINGAntalet trafikolyckor med personskador inom Norrköpings tätort ökade i fjol jämfört med året före. Men antalet oskyddade trafikanter som skadades i trafiken, det minskade. - Vi tror att det beror på farthindren, säger trafikplaneraren Anders Lindholm. År 1997 var dock antalet oskyddade trafikanter som skadades lägre ändå. Så helt oomtvistlig är tolkningen av fjolårssiffrorna kanske ändå inte.
Foto:
Totala antalet olyckor ökade från 176 olyckor år 1999 till 186 olyckor år 2000.
Antalet skadade minskade dock från 228 personer till 223.
Och antalet skadade oskyddade trafikanter minskade markant - från 91 till 74.
Också antalet svårt skadade/döda oskyddade trafikanter har minskat - från 15 till 11 personer.
<b>Färre fotgängare</b>
Antalet fotgängare som skadas i olyckor med bilar har därmed helt klart minskat, vilket också varit huvudavsikten med de olika fartdämpande åtgärder som vidtagits i Norrköping.
Detta framstår desto tydligare som, å andra sidan, antalet olyckor mellan cyklister och fotgängare ökat påtagligt. Ökat har också olyckorna med motorcykel.
1997 var dock antalet skadade trafikanter bara 71, alltså tre färre än i fjol. Generellt varierar också den här typen av siffror med åren, 1995 bokfördes till exempel rekordnoteringen 116 skadade av trafiken i Norrköpings tätort.
Men trots de ständiga årliga fluktuationerna vill Anders Lindholm ge guppen en del av förtjänsten för fjolårets minskning:
<b>Klar tendens</b>
- Jo, vi vill nog tro det. Tendensen är klar, sedan tar det mer tid innan hela effekten visar sig. Det går åt rätt håll för att förverkliga nollvisionen. Ser man över en femårsperiod är tendensen mycket bra.
Däremot har alltså totala antalet trafikolyckor - MC-olyckor men inte minst då bilolyckor - ökat (singelolyckor, kollisioner).
<b>Plåtskador</b>
Det är naturligtvis inte bra. Även om, som Anders Lindholm påpekar, huvudambitionen med nollvisionen är att minska antalet skadade - medan man däremot i och för sig får acceptera att det blir en del olyckor. Som då emellertid helst bara ska medföra plåtskador.
Fast när den här typen av olyckorska förebyggas handlar det givetvis inte längre om gupp eller övergångställen. Här gäller det att ringa in trafikfarliga gatuavsnitt och korsningar, en uppgift som Anders Lindholm ännu inte är klar med för fjolårets olyckor.
Men en del är förstås redan känt, och därför är det nu också på gång att bygga om till rondell i norra korsningen mellan Vilbergsgatan och Gamla Övägen. Liksom att bygga ett antal rondeller i olycksdrabbade korsningar på Ingelstaområdet.
<b>Trafiken har ökat</b>
Till viss del är olycksökningen en direkt följd av trafikökningen.
- Det finns forskning på att antalet olyckor även är relaterade till konjunkturen. I högkonjunktur blir det fler olyckor. Trafiken ökar, och det är som om trafikanterna också skulle bli liksom gladare och trycka mer på gasen då. Detsamma gäller mc-olyckorna, säger Anders Lindholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!