Fler sommarjobbare söker stöd hos facket
NORRKÖPINGAllt fler unga söker hjälp hos LO:s sommarjobbsjour. De mest utsatta branscherna är butik, hotell och restaurang. Men allt fler som jobbar kommunalt ringer till jouren.
Det är bra att facket har en jourtelefon för unga sommarjobbare, tycker Jacquline Bark. Hon har inte själv varit i kontakt med någon facklig representant och är nöjd med sitt sommarjobb på kyrkogårdsförvaltningen. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK
Foto:
Ungefär var fjärde samtal handlar om löner. Andra vanliga frågor rör arbetsmiljö, arbetstider och uppsägningar.
Omkring 70 samtal har hittills kommit in från oroliga och undrande ungdomar i Östergötland. Av dem ringde 33 från Norrköping.
- Personligen tycker jag att de ungas kunskaper i fackliga frågor är riktigt dålig. Vi har väl varit ute och informerat för lite på skolor, säger Stefan Knutsson, som arbetar på telefonjouren.
<b>Fler kommunanställda</b>
Nytt för i år är att 15 procent av samtalen är från kommunalt anställda ungdomar. Kommunen är den tredje vanligaste arbetsgivaren som ungdomar ringer och frågar om.
- Det kan vara oklara arbetstider eller anställningsbevis som saknas. Ibland är det oklart vilken typ av anställning de har, säger Stefan Knutsson.
- Det är oroande att kommunerna är så dåliga på att informera om vilka rättigheter ungdomarna har. De borde verkligen föregå med gott exempel, med tanke på hur mycket de kommer att behöva rekrytera de kommande åren, säger Johan Ingelskog, ungdomsombudsman på LO.
Elisabet Dott, personalsekreterare på Norrköpings kommun, förvånas över LO:s kritik mot kommunerna och tycker att den är otydlig.
- Det är olyckligt om kommunerna får ett rykte om sig att vara dåliga arbetsgivare. Det stänker ner kommuner, även vår, säger Elisabet Dott.
<b>Får en introduktion</b>
Norrköpings kommuns personalkontor administrerar feriearbeten inom vården för ungdomar mellan 17 och 18 år för att underlätta framtida rekrytering. De unga får tre timmars introduktion innan de börjar sitt arbete.
- De informeras till exempel om yrkets sekretessregler, lön och skattejämkning. Det är också ett tillfälle för dem att få svar på egna frågor, säger Elisabet Dott.
Efter sommaren skickas enkäter ut, för att följa upp hur sommarjobbarna upplevt sin arbetssituation.
- Vi är angelägna om att de ska få en bra första kontakt med yrkeslivet. Det är därför vi gör utvärderingen, säger Elisabet Dott.
Övervägande delen som ringer till jourtelefonen är tjejer. Fler tjejer arbetar inom restaurang, hotell och butik, branscher där de fackliga problemen är större än på bygg- och industriarbetsplatser som i regel har kollektivavtal.
- Jag tror att omedvetna sommarjobbare på till exempel små kaféer lätt utnyttjas. Ibland känner kanske inte arbetsgivaren heller till vilka regler som gäller, men de flesta vet nog vilken lönenivå, semesterersättning och ob-ersättning de anställda har rätt till, säger Stefan Knutsson.