Fler som vill ha "dagen-efter-pillret"
NORRKÖPINGAnvändningen av "dagen-efter-pillret" Norlevo har ökat sedan det blev receptfritt 1 april i år. - Vi ser gärna att kvinnorna kommer hit och får pillren, säger Ann Johannesson, chef för barnmorskemottagningen på Vrinnevisjukhuset. Då kan vi göra en uppföljning och samtidigt informera om preventivmedel. För kvinnor under 20 år är det dessutom gratis.
Norlevo är gratis för alla under 20 år, berättar Ann Johannesson, chef för barnmorskemottagningen. Och det är jättebra. Det är viktigt att vi fångar upp unga tjejer och informerar om olika preventivmedel. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
- Vi tycker det är jättebra att Norlevo finns, säger Ann Johannesson. Men det är viktigt att vi når framförallt unga tjejer och informerar om preventivmedel. Norlevo ska ju absolut inte ses som ett preventivmedel. Om man använder det för ofta minskar effekten.
Varje dag kommer någon in till barnmorskemottagningen för att få Norlevo.
- Det är båda unga och gamla, säger Ann Johannesson.
För kvinnor över 20 år kostar pillren 50 kronor i Östergötlands landsting. På apoteket får man betala 89 kronor oavsett hur gammal man är.
- För graviditetstester och "dagen-efter-piller" behöver man inte boka tid, säger Ann Johannesson. Det är bara att komma antingen hit till barnmorskemottagningen eller till ungdomsmottagningen.
<b>Rädda för p-piller</b>
Den senaste tidens larmrapporter om blodproppar i samband med p-pillerätande har skrämt många unga kvinnor och gjort att de slutat ta sina piller.
- Det kommer hit unga tjejer och berättar att de inte vill äta p-piller och att deras kille inte vill använda kondom, berättar Ann Johannesson. Risken är stor att det då blir oskyddade samlag. Och om en kvinna har en ärftlig benägenhet att få blodpropp, då är risken betydligt större vid en graviditet än vid p-pillerätande. Det är jätteviktigt att fånga upp de här tjejerna och ge en nyanserad information om riskerna och andra alternativ. Det finns ju mini-piller, p-spruta och p-stavar.
Norlevo är inget abortpiller. Det vill Ann Johannesson särskilt betona.
- Det förhindrar helt enkelt befruktning.
Men även om risken att bli gravid är väldigt liten om man tar akutpillren, är de ändå inte hundraprocentigt säkra.
- Vi gör alltid en uppföljning med graviditetstest, säger Ann Johannesson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!