Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler som åker spårvagn

Sedan spårvägen byggdes ut från Ljura, och hela vägen bort till Kvarnberget, har resandet på sträckan ökat med nästan 20 procent. Så många fler är det alltså som nu åker linje 2, jämfört med hur många det var som utnyttjade gamla busslinjen 113. – Det är klart, att vi är nöjda. Men vi ger oss inte utan vill, att det ska bli ännu bättre, säger trafikplaneraren Martin Schmidt.

Att spårvägsutbyggnaden till Hageby/Navestad blev en klar framgång kan nu slås fast. 20 procent upp för resandet!

Att spårvägsutbyggnaden till Hageby/Navestad blev en klar framgång kan nu slås fast. 20 procent upp för resandet!

Foto: Kjellberg Anita

NORRKÖPING2014-02-26 06:38

Ökningen har ägt rum samtidigt med, att resandet minskat inom resten av kollektivtrafiken. Spårväg Ringdansen/Kvarnberget kan därför sägas ha infriat alla förväntningar.

Eftersom spårvägsbygget skett i etapper har jämförelsen gjorts mellan de båda åren 2009 och 2013. Det är där man återfinner de nära nog 20 procenten i ökning.

– 20 procent är också vad som är vedertaget inom forskningsvärlden. Så mycket kan man mer eller mindre garantera vid övergång från buss till spårvagn, även om man inte har några förbättringar ifråga om restiden, säger Martin Schmidt.

Tidsvinst viktigt

Restiden har, som redovisats i Folkbladet, rentav ökat något med spårvagnarnas införande. De 13-16 minuter, som bussarna behövde, har ersatts med spårvägens 16-17 minuter, enligt vad tekniske chefen Leif Lindberg tidigare uppgett i Folkbladet.

Om även tidsvinster görs ska resandeantalet, enligt gjord erfarenhet, öka än mer. Just tidsvinst är också vad det handlar om, när man förstudiesvis tittat på att dra linje 2 till Ljura via Hagebygatan och snett genom Vasaparken till Ljura – alltså i stället för dagens omväg via Trozelligatan.

– Då kanske vi kan vinna tre-fyra minuter, eller något sådant. Det skulle i så fall slå ordentligt på antalet resenärer. Resenärer är otroligt tidskänsliga, säger Martin Schmidt.

Övriga tappade

De 20 procenten, som han alltså landat på som resandeökning, har inte kunnat utläsas rakt av. Här har i stället måst göras justeringar utifrån att linje 2 år 2009 gick fram till Ljura, och att buss 113 körde omvägen via Kungsgatan till Söder Tull.

I siffran har också inberäknats, att övriga linjer inom kollektivtrafiken från 2009 till 2013 tappade 1,6 procent av sina resenärer. Om man då räknar in, att tillbakagången för fortsatt linje 113 till Ringdansen skulle ha blivit densamma som för den övriga kollektivtrafiken, då går då den s k spårfaktorn upp från 17,5 till 19,4 procent – det vill säga de nämnda nästan 20 procenten.

"Spårfaktorn" är ett fackuttryck, som avser det faktum att spårburen kollektivtrafik generellt visat sig attrahera fler passagerare än busstrafiken, även om restider och utbudet av turer är identiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om