Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler smittas av covid – och nu kommer influensan

Allt fler östgötar smittas med covid, men hur orolig ska man egentligen behöva vara över det nya utbrottet?

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Foto: Victor Bomgren

Norrköping2023-11-14 08:30

Det var i början av 2020 som världen först fick höra talas om covid-19. Miljontals människor i alla världsdelar insjuknade och värst drabbades äldre och sköra personer med underliggande sjukdomar. Enligt officiell statistik har närmare 20 000 svenskar avlidit med covid. Sverige var värst drabbas av de nordiska länderna.

Nu klassas inte covid-19 längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom men det hindrar inte att en stor mängd svenskar fortfarande smittas av viruset.

– Vi försöker behandla covid som andra luftvägsinfektioner och följer läget noga. På sistone har antalet smittade stuckit iväg litegrann, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare på Region Östergötland.

Det är svårt att veta hur många som insjuknar i covid-19, men den senaste tiden har antalet personer som behövt slutenvård ökat kraftigt.

Läget är dock inte lika allvarligt som i exempelvis Region Norrbotten där ökningen lett till svår belastning för länets sjukhus. I Region Gävleborg meddelades under måndagen att man går upp i regionalt stabsläge.

– Smittspridningen är i full gång, men man blir inte lika sjuk som tidigare. Symptomen har mildrats och förhoppningsvis kommer covid att till slut försvinna av sig självt. Det är i alla fall det vi hoppas på, säger Britt Åkerlind.

Hon tycker inte att friska personer ska testa sig eller söka vård vid lindriga förkylningssymptom. Bara om man är lite äldre och har underliggande sjukdomar.

– Har man varit sjuk bör man stanna hemma tills man slutat hosta. Lite snuva behöver inte vara lika farligt om man varit feberfri i några dagar. Sjukdomen smittar som mest under de första dagarna.

Äldre och sjuka erbjuds fortfarande gratis vaccin mot sjukdomen. 

– De som inte tagit någon spruta blir lite sjukare än de som vaccinerat sig tidigare, så vi ser ju att den ger ett visst skydd.

Enligt Britt Åkerlind är inte vården i Östergötland särskilt belastad av covidpatenter men nu rapporteras allt fler fall av influensa, vilket man också kan vaccinera sig mot.

– Det finns en del som tyder på att influensasäsongen drar igång tidigare i år, det är något vi förväntar oss nu.  Normalt brukar den dra igång på allvar runt jul och ha en topp i februari.

Är det fortfarande patienter med covid som avlider?

– Ja, men det är ett fåtal. Och oftast i kombination med hög ålder och andra sjukdomar, slutar Britt Åkerlind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!