I somras stämde två pensionärer i Norrköping och ett företag i Söderköping den finansiella rådgivaren på sammanlagt 612 000 kronor i skadestånd. I tre civilrättsliga stämningsansökningar anklagade de rådgivaren för vårdslös rådgivning.
Stockholmsadvokaten Ulf Wiestål är juridiskt ombud åt både pensionärerna och Söderköpingsföretaget. Den 12 oktober hölls en muntlig förberedelse vid Norrköpings tingsrätt i målet som gällde Söderköpingsföretagets skadeståndskrav på 204 000 kronor.
Under sammanträdet i rätten valde företagaren att dra tillbaka sin stämningsansökan.
– Det var lite förvånande för alla tror jag, säger Ulf Wiestål som själv blev överraskad av sin klients beslut.
– Domaren förklarade för honom att han skulle få dryga rättegångskostnader om han förlorade målet. Då kanske han blev extra eftertänksam. Jag hade försökt förklara det där tidigare, men det kanske är en lite annorlunda situation att sitta i domstol.
Tingsrätten beslutade därför att avskriva målet. Båda parter, företagaren och rådgivaren, får nu betala sina egna rättegångskostnader.
Ulf Wiestål hade gärna gått vidare med stämningen, som gällde en investering i form av ett obligationslån till bolaget OP2 Holding.
– Jag såg väldigt goda möjligheter att gå vidare. Här handlar det om ett bolag som inte existerade när de lånade ut pengar till bolaget. De hade inget bankkonto, inget kontor, ingen personal och ingen styrelse, säger han.
Kommer ni att gå vidare med de andra två stämningsansökningarna?
– Ja, det kommer vi att göra.
Ulf Wiestål har dessutom fått en rad nya klienter i Norrköping.
– Det är ett tiotal än så länge.
Även de nya klienterna är pensionärer som lånat ut stora belopp på inrådan av den finansiella rådgivaren. Enligt Ulf Wiestål har pensionärerna lånat ut mellan 200 000 och 500 000 kronor var.
Tillvägagångssättet från rådgivarens sida har varit detsamma som i övriga fall, och för pengarna har pensionärerna bland annat fått obligationer i OP2 Holding.
– Det är rena vansinnesinvesteringar enligt min uppfattning. Det är investeringar som inte har någon andrahandsmarknad, som inte har några säkerheter och som är onoterade. När du väl köpt den här produkten kan du aldrig sälja den, belåna den eller göra dig av med den. Det är det som gör att de vänder sig till pensionärer som kanske inte riktigt förstår eller hänger med.
Hur planerar du att gå vidare i de här fallen?
– Det är klienterna som bestämmer, men som jag har förstått vill de gå vidare till domstol. Men det är på planeringsstadiet än så länge.
Ulf Wiestål berättar att det i så fall blir fråga om civilrättsliga stämningar. Han har kontakt med ytterligare ett 30-tal personer över hela landet som vill stämma värdepappersbolaget Nord Fondkommission, vars tillstånd nyligen återkallades av Finansinspektionen.
Rådgivaren i Norrköping var formellt sett inte ombud åt Nord Fondkommission, men obligationerna tecknades via Nord.
– Det är Nord som har orkestrerat hela den här affären.
Enligt Ulf Wiestål hade en bank aldrig gått med på att låna ut pengar till OP2 Holding.
– Om man nu är ett företag, varför går man då inte till en bank och lånar pengar? Jo, svaret är att banken skulle gapskratta åt de här och antagligen polisanmäla dem om de kom med de här villkoren som de lurade på äldre pensionärer, säger han och fortsätter:
– Tänk dig att du går in i en bank och säger: Vi vill låna 60 miljoner kronor. Jaha, kan du berätta lite om ditt företag? Nä, vi har ingen personal än så länge, vi har ingen adress, vi har ingen produkt, vi har inget konto och ingen styrelse. Men vi vill gärna låna 60 miljoner. De pengarna kan du betala in till Nord så länge. Sedan när vi fått pengarna, då ska vi sätta till en styrelse och ordna telefon och kanske en hemsida och en e-mailadress. Så gick det till.
Folkbladet har varit i kontakt med Finansinspektionen, som meddelar att det inte pågår någon tillsynsundersökning av den finansiella rådgivarens bolag.
Har bolaget tillstånd för värdepappershandel, eller rådgivning kring värdepappershandel?
"Bolaget får idag inte lämna investeringsråd enligt lagen om värdepappersmarknaden men får distribuera och lämna råd om alla livförsäkringsklasser vilket bland annat innefattar försäkringsbaserade investeringsprodukter", skriver Susan Vo Bergqvist, pressekreterare på Finansinspektionen.
Folkbladet har sökt rådgivaren för en kommentar.