Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler p-böter ger klirr i kassan

NORRKÖPING
Antalet parkeringsböter ökade dramatiskt under 2002.
Det gav Norrköpings kommun ett tillskott på 4,2 miljoner.
- Men vår riktlinje är fortfarande att fria hellre än fälla, säger Rolf Alm, parkeringschef på Norrköpings kommun.

Norrköping2003-02-18 00:00
1 052 848. Det är antalet bilar som lappades i Sverige förra året - en ökning med nästan 100 000 bilar jämfört med 2001.
Även om parkeringsvakt Frode Torgelsen inte upplevde det så.
- Förvånande, men helst ser vi att bilarna försvinner från platsen. En felparkerad bil utan förare gynnar ingen, säger han.
Förklaringen bakom ökningen är inte så enkel att parkeringsvakterna har blivit vaksammare. Inte heller har de blivit strängare i sin bedömning.
- Nej, det fungerar inte så. För oss är det viktigare att inte utfärda en parkeringsanmärkning. Kommer en parkeringsvakt hem från jobbet utan att skrivit en enda bot har han gjort ett bra jobb. I 99 procent av fallen slipper man undan böter om man pratar med vakten, säger Rolf Alm.
I Norrköpings kommun utfärdades 16 926 parkeringsböter 2002, varav 13 288 betalades. Det ger kommunen ett tillskott på 4,2 miljoner.
- Hela summan, förutom 50 kronor, går tillbaka till kommunen, berättar Barbro Rydén, handläggare på Bilregistret i Örebro.
Av de 50 kronorna går 36 till statskassan och 14 kronor till Vägverket.
Rydén har aldrig tidigare varit med om att över en miljon böter registrerats i datasystemet under ett år.
- Svårt att säga vad ökningen beror på, jag har faktiskt inget svar på den frågan, säger Rydén.
Alm säger att antalet parkeringsböter ökat även i Norrköping men påpekar att de fortfarande jobbar med att vara en serviceorganisation som jobbar med att prioritera säkerheten och miljön.
- Vi har ingen provsion som många tycks tro. Slår man ut antalet parkeringsanmärkningar på tio vakter blir det inte så många böter, säger Alm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om