Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler överger sina katter

Fiahemmet i Norrköping är överfullt med katter! Så pass att katterna inte längre får plats på själva hemmet på Bråvalla:  - Vi tvingas placera ut katter i så kallad jourhem, eftersom vi inte har plats för alla här på Fiahemmet, säger Elisabeth Bellerud, en av Fiahemmets cirka 20 ideellt jobbande volontärer, som satsar sin fritid på katthemmet.

Foto:

NORRKÖPING2008-02-05 03:00
- Förutom oss volontärer har vi också hjälp av praktikanter från både vanliga grundskolan och från djurvårdarlinjen på Himmelstalundsgymnasiet. Dessutom har vi några platser för inackordering av katter, när husse och matte är på semester eller liknande.Varför har ni fått in så mycket katter just nu?- Vi vet inte orsaken, men i år har det varit oerhört mycket inlämnade katter. Har jourhem
Hur ska ni lösa den uppkomna situationen?- Det enda vi kan hoppas på är att kunna sälja ett antal katter framöver, så att vi får utrymme att ta hand om fler framöver. - Jag vet inte varför, men faktum är att sedan senhösten har det kommit in fler katter än normalt hit och ibland har det kommit fem, sex nya varje vecka, berättar Elisabeth Bellerud. Så vi har igång fler akut- och jourhem, på grund av det stora antalet katter vi har inne just nu.- Dessutom får vi in dräktiga honor till Fiahemmet, men de placerar vi ut i så kallade familjehem, så att ungarna får födas i en lugn och skön miljö. Hur många katter genomströmmar Fiahemmet varje år?- Totalt rör det sig numera om mellan 300 och 400 katter som vi tar hand om av olika anledningar. Det är allt från omplaceringar, till hittekatter och sådana som polisen tar hand om och lämnar hit. Sedan starten 1996 har vi placerat ut över 3.000 katter i nya hem. Lyckas ni med det?- Ja, nio av tio katter lyckas vi placera och sälja till nya hem, vilket ju är vår målsättning hela tiden. Och på sistone har vi som tur är sålt väldigt många katter, men samtidigt kommer det också in nya hela tiden. Tvingas ni avliva katter också?- Det händer, men det är ytterst sällan och handlar då om katter som är väldigt sjuka eller av någon anledning inte är hanterbara, typ vildkatter som skulle bli fruktansvärt stressade av att sitta i en bur. Men de som ni säljer är i "bra skick"?- Ja, verkligen, säger Elisabeth Bellerud. Då har de först suttit i karantän i cirka två veckor när de kom hit. Därefter har vi kontrollerat att de är friska och de har blivit vaccinerade, avmaskade, kastrerade, steriliserade, märkta och veterinärbesiktade. Här har vi ett bra samarbete med Norsholms djursjukhus och deras filial i Kneippen.Solskenshistoria
- När det gäller märkningen av katterna, via ett chips eller en tatuering, är den mycket värdefull när vi får in hittekatter, för att försöka få tag i ägarna igen. I höstas hade vi en riktig solskenshistoria, där en svart hankatt kunde spåras till sina rätta ägare i Finspång, efter att ha varit borta från hemmet i sju månader, berättar Elisabeth Bellerud som också lägger till att man inte längre säljer "ensamma katter":- Vi har en ny regel sedan i fjol, att inga kattungar säljs ensamma. Det vill säga om man inte har någon katt hemma sedan tidigare måste man köpa två katter, för en katt trivs inte att vara ensam hemma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om