Fler och fler sticker till henne
NORRKÖPINGFör mellan tre- och femhundra kronor kan du få ett extra hål i din kropp, samt en liten metallbit som vittnar om att du är en av dem - de piercade.En trend som hängt med ganska länge nu, men som ändå inte är på väg att avta. Istället blir de fler och fler, men vilka är de egentligen? Och är det riskfritt?
Anna Söderman med utsträckt tunga. Här på sin arbetsbänk. FOTO: CAMILLA JOHANSSON
Foto:
Ändå är det kanske inte ögonen man först lägger märke till vid anblicken av Nina Söderman. Hon har långa blonda rastaflätor uppsatt i en tofs på huvudet. En del flätor är röda eller gula. Andra oranga. Hennes bara armar och ben är täckta av tatueringar och hon har idag 23 piercingar. Tio stycken har hon tagit bort.
<b>Vanliga människor</b>
- Vi har alla sorters folk här, vanliga människor. Allt från kostymnissar till punkare. Det finns ingen särskild piercingkategori för piercing är inte tabu längre. Sedan MTV kom blir det bara större och större. Nästan var och varannan tjej har en ring i naveln idag, säger Nina Söderman. Hon pratar fort.
Själv är hon utbildad fritidsledare och har jobbat både som grafiker och på fabrik. Som elvaåring tog hon hål i öronen och när hon fyllde 15 piercade hon naveln.
Hon tror att folk piercar sig för att det är inne, för att kompisarna gör det eller kanske om det händer något stort i livet, till exempel att man gifter eller skiljer sig.
Pierca sig hade hon velat göra länge när hon äntligen gjorde det. Hennes morfar kom hem med bilder på kroppssmyckade människor från Afrika och Nya Guinea. Då visste hon.
Pamela Sepulveda och Andrea Hegyes har båda var sitt mindre smycke i ena näsvingen. De gjorde hålen själva. Ytterligare en hemmagjord piercing var gjorde de för några veckor sedan, en plopp strax ovanför hakan. Men Andrea Hegeys fick en infektion i såret och tvingades ta bort sin.
- Det gjorde jätteont och så började det blöda, vilket det inte ska. Nästa gång går jag till en riktig piercare, säger Andrea Hegeys.
För en nästa gång kommer det att bli, i naveln.
En annan som har anammat trenden är Conny Frank. Han har en ring i höger ögonbryn sedan en månad tillbaka. Han tycker det är snyggt med piercingar och har alltid velat haft en. Han gjorde den på Lucky 7 och har inte haft några problem alls. Fast ont gjorde det och någon mer vill han inte ha.
<b>Första lagen</b>
Någon juridisk lag om piercing finns inte. Den första lagen träder i kraft den 20 juli och kräver att alla smycken måste vara av titan.
- Det är sjukt egentligen, att det inte finns några lagar. För vår del spelar den nya lagen ingen roll, eftersom våra smycken är av titan och har varit det länge, berättar Nina Söderman.
Däremot finns det etiska och moraliska regler.
- För att pierca sig hos oss måste man vara 18 år, eller 16 i målsmans sällskap. Och då ska målsman vara där. För att pierca bröstvårtor, kinder eller läppar måste man vara över 18, eftersom man inte har vuxit färdigt förrän dess, fortsätter Nina Söderman.
Lucky 7 Tattoo är godkänt av miljö- och hälsomyndigheten. Därför poängterar Nina Söderman flera gånger att hon inte vill bli ihopblandad med någon piercare som inte är det.
- Det förstör så mycket, folk ringer och blir oroliga. Många kommer hit med ärr de fått hos dåliga piercare. Då får jag försöka dölja dem, men de finns ju där, säger hon.
Att det finns vissa risker med piercing kan Gunilla Sköld, hudläkare på Vrinnivisjukhuset, intyga.
- Går man till en oseriös piercare med orena verktyg kan man få bakterieinfektioner. En del infektioner kan vanställa brosket i till exempel öron och näsa, vilket gör att de kan ändra form. Även blodsmitta som HIV och hepatit kan vara en risk vid dåliga hygieniska förhållanden. Det finns också titanallergier, men de är mycket ovanliga, säger Gunilla Sköld.
<b>Piercing går fort</b>
Inne på Nina Södermans arbetsrum står en svart massagebänk. Det är trångt. Väggarna är vita och kala så när som på en helkroppsspegel och en hylla med utdragbara askar som innehåller smycken. Piercar man tungan eller läppen får man sitta, annars får man ligga ner för blodtryckets skull. Att pierca sig går fort.
Under en dag piercar hon upp till åtta kunder. Ett ögonbryn eller en näsvinge kostar trehundra och tungan femhundra. Läkningen är individuell, tungan tar mellan tre och sex veckor och naveln minst tre, fyra månader.
Nina Söderman säger till sina kunder att titta in så fort de har frågor eller funderingar om sin piercing, eftersom det är vad de betalar för.
- Om man piercar sig hos någon som är godkänd av miljö- och hälsomyndigheten, sköter och tvättar som man ska hela tiden ut, så är det ingen fara. Om man sedan väljer att ta bort piercingen blir det bara en liten prick kvar, säger Nina Söderman.
Många som piercar tungan börjar leka med tungsmycket mot gommen och tänderna. En olat som är helt ofarlig men antagligen ganska underhållande för omgivningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!