Statistiken från Skolverket visar på en tydlig uppdelning mellan kommunala och fristående skolor i Norrköping, när det gäller behörigheten till gymnasiet.
På de fristående skolorna var nästan samtliga niondeklassare, som slutade i våras, godkända för studier på gymnasiet. Undantag var 12 procent av Prolympias elever.
På många kommunala grundskolor är verkligheten en annan. En femtedel av alla elever från den kommunala grundskolan var inte behöriga för gymnasiestudier. På Söderporten, saknade så många som 40 procent behörighet för att läsa vidare. På Borgsmoskolan var en tredjedel av niondeklassarna inte behöriga. Även Navestadsskolan ligger på samma nivå.
Thomas Stenberg, rektor på Borgsmoskolan i Klockaretorpet, har sin förklaring till vad som ligger bakom statistiken.
– Det finns elever som jag aldrig har sett och som knappt har varit på skolan. De är sjukskrivna, på behandlingshem, eller hemmasittare. Sedan har vi nyanlända elever som har fått gå om nian och elever med funktionshinder som inte har betyg i många ämnen. Tar vi bort dessa elever från statistiken, visar det sig att 85 procent av våra elever är behöriga för gymnasiestudier, konstaterar Thomas Stenberg.
Han medger att det är ett misslyckande att skolan inte har lyckats få alla elever till skolan. Men skolan är inte ensam om att ha misslyckats menar han. Aktörer som BUP, socialförvaltningen bär också ansvar.
Thomas Stenberg anser att den största boven är segregationen.
– Välmotiverade och studievana föräldrar väljer friskolor som Kunskapsskolan och Jönbergska skolan till sina barn, för där finns det likasinnade, säger Thomas Stenberg.
Den kommunala skolan förlorar genom det fria skolvalet viktiga "dragarbarn" som kunde ha motiverat andra barn att intressera sig för skolan, konstaterar Thomas Stenberg.
Läs hela artikeln i dagens tidning