Fler missbrukare - mindre pengar
Missbrukarvården i landets kommuner får hård kritik av en statlig utredning. Som exempel har man tittat på Norrköping. Mindre pengar satsas på missbrukarna trots att antalet ökat. - Man väntar så länge med att skicka någon till behandling att det till slut blir akut och livshotande, säger Weddig Runquist, sekreterare i LVM-utredningen.
I takt med att kommunerna drar åt svångremmen minskar anslagen till vård av de tungamissbrukarna. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
- Vi har konstaterat att det är en bristande behandling för narkomaner och alkoholister i dagens Sverige, förklarar Weddig Runquist.
I utredningen har man bland annat tittat på Norrköping och bristen på platser för avgiftning och abstinensbehandling. Sedan början av 2002 finns det bara två avgiftningsplatser för Norrköping på Universitetssjukhuset i Linköping och sedan i mars förra året finns det bara tre tillnyktringsplatser i Linköping. För närvarande använder sig Norrköpings kommun av så kallad öppensjukvård och avgiftning där.
Men det stora problemet är att behandlingshem kräver att missbrukaren innan han skickas på behandling skall avgiftas.
- Det är det det faller på. Det är det stora problemet mellan socialtjänsten och oss att vi inte kan erbjuda avgiftning idag. Både socialtjänst och narkomaner har slutat vända sig till oss idag, uppger en sjuksköterska i utredningen.
Livshotande
I utredningen framgår också att Norrköping har en hög andel omedelbara omhändertaganden. Under en tvåårsperiod var det endast 7 planerade placeringar men däremot 43 omedelbara.
- Det tyder på att man väntar så länge som möjligt med att skicka en missbrukare till ett LVM-hem, så lång tid att det blir akut och till och med livshotande, säger Weddig Runquist.
På länsstyrelsen i Östergötland har man märkt av de ekonomiska neddragningarna inom missbrukarvården.
- Missbrukarna är idag i sämre kondition än de varit tidigare när de placeras med hjälp av LVM, säger Bo Silén, socialdirektör på länsstyrelsen i Östergötland och förklarar att kommunerna mer satsar på öppenvård inom den egna kommunen.
Hamnar utanför
Förra året skickades 23 missbrukare till behandlingshem enligt lagen om vård av missbrukare. Det är främst unga eller gamla missbrukare som får den vården. De runt 30 år hamnar däremot utanför när kommunen sparar pengar. De som placeras på behandlingshem skickas först när det är mycket nödvändigt.
- De som kommer till oss är ofta i mycket dåligt skick. Vi upplever att kommunerna placerar först när de måste, säger Anders Hågeby, institutionschef för Hornö LVM-hem i Enköping dit många missbrukare från Norrköping skickas.
Han påpekar att antalet omedelbara omhändertaganden ökat kraftigt de senaste åren men att Norrköping inte skiljer sig från andra kommuner.
Stor utgift
Att placera en missbrukare på ett LVM-hem är en stor utgift i den sociala budgeten. I Norrköping har man dragit ner på dessa kostnader.
- Stödet har minskat men vi lägger fortfarande ner väldigt mycket pengar på den här gruppen, säger Margareta Öst, socialdirektör på Norrköpings kommun som bekräftar att antalet placeringar av missbrukare minskat.
Men samtidigt som neddragningarna av den slutna vården minskat påpekar Margareta Öst att den öppna vården utökats i Norrköping.