Fler kvinnor väljer att operera bort brösten
Allt fler kvinnor i Östergötland väljer att operera bort brösten för att undvika eventuell cancer i framtiden. Det beror på att det blivit lättare att spåra anlag till bröstcancer inom familjer. - Hittar man en patient som bär på riskgener så undersöker man hela familjen. På så vis upptäcker man också andra som befinner sig i riskgruppen, säger Davor Jergovic, överläkare i plastkirurgi på Hand- och plastkirurgiska avdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping.
Anledningen till att fler kvinnor opererar bort brösten är för att sjukhusen har blivit bättre på att spåra generna inom familjer samt att fler kvinnor testar sig. - Det går inte själv att upptäcka om man bär på en riskgen. Men i och med att människor blivit allt mer upplysta och förstår att det faktiskt går att testa den genetiska ärftligheten så har också efterfrågan på operationer ökat, säger Davor Jergovic. Det senaste året har det utförts ungefär 20 operationer på Hand- och plastkirurgiska avdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping. - Det är en kraftig ökning. De första åren hade vi cirka fem operationer om året. Nu måste vi bygga upp verksamheten så att vi kan erbjuda bästa möjliga vård, säger Davor Jergovic. Två etapper
Operationen sker i två etapper vid samma tillfälle. - Först tar man bort bröstkörteln och annan vävnad i bröstet. Sedan genomförs en bröstrekonstruktion, där man antingen kan välja koksaltsimplantat eller silikon, säger Davor Jergovic. När en person som bär på någon av riskgenerna tar bort brösten minskas risken att drabbas av bröstcancer i framtiden, men att utesluta cancerrisken helt går inte. - Risken att drabbas är då lika stor som hos resten av populationen, alltså mellan 5-10 procent, säger Davor Jergovic.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!