Fler kvinnor tar cellprov
Allt fler kvinnor går på gynekologisk cellprovtagning, visar en rapport från Karolinska institutet. Östergötland ligger nu över genomsnittet i Sverige, men når ändå inte riktigt upp till EU:s mål.
Ingela Adamsson, barnmorska, förklarar hur en gynekologisk cellprovtagning går till.Foto: Robert Svensson
Foto: Robert Svensson
Ingela Adamsson är barnmorska på Vrinnevisjukhuset, och hon jobbar för att fler ska gå på provtagning.- Sedan man började med screening för cellprovtagning har antalet fall av livmoderhalscancer halverats, säger hon. Om vi kan få fler att komma på provtagning skulle vi kanske kunna halvera antalet igen.I Sverige drabbas ungefär 500 kvinnor av livmoderhalscancer varje år. 40 procent av dem som drabbas dör i sjukdomen.Kvinnorna i Norrköping har varit dåliga på att komma på provtagning. För att komma tillrätta med problemet har Ingela Adamsson satt upp affischer på sjukhuset och barnavårdscentralerna och annonserat i tidningen Hälsotecken. Landstinget i Östergötland skickar även kallelser en gång i halvåret till alla kvinnor som inte kommit på provtagningen.Stor ökning
Satsningen har gett resultat. I hela Östergötland har det skett en stor ökning av kvinnor som kommer på provtagning, från 61 procent år 2002 till 81 procent år 2006. Det är något bättre än genomsnittet i Sverige, men man når fortfarande inte upp till EU:s mål, som är på 85 procent. I Norrköping ökade antalet kvinnor som kom för cellprovtagning med 4 procent under förra året.För att få ännu fler att komma på provtagning tror Ingela Adamsson att det är viktigt med information om hur det går till. - Många kvinnor tror att det gör ont. I själva verket är det smärtfritt och väldigt enkelt att göra.Cellprovtagningen kostar 140 kr, och med hjälp av den kan man i ett tidigt skede upptäcka cellförändringar, som i värsta fall kan leda till cancer. Livmoderhalscancer kan ta mellan 10 och 15 år att utvecklas, och under tiden har man inga symtom. Struntar man i provtagning är sjukdomen svår att upptäcka i tid. I sällsynta fall kan man drabbas trots regelbunden provtagning, men då kan cancern upptäckas när man gör provet och behandlas.