Bland de anmälningar om brott i nära relation där kvinnor anmält att de blivit slagna eller hotade är andelen med utländsk bakgrund stor i förhållande till folkmängd.
– Egentligen gäller det här alla män, många svenska män anmäls också och det finns "helsvenska" anmälningar och det finns anmälningar där en av parterna har sitt ursprung i ett annat land, men det vi ser nu, vilket inte är så konstigt, är att fler och fler kvinnor med utländsk bakgrund anmäler att de misshandlats – fysiskt eller psykiskt, säger Anders Selevik, vid polisen i Norrköping och tittar mot den växande högen av anmälningar som under senaste tiden fått stått tillbaka för de pågående grova våldsutredningar som bedrivits under hösten.
Han väljer sina ord med omsorg och trots att det finns personer som vill misstolka det han säger tycker han att det är viktigt att den här frågan lyfts upp och diskuteras.
– Vi måste ju se vad vi kan göra för att hjälpa kvinnorna. När de väl anmäler har det ju redan skett ett brott.
Han vill att Sverige ska ta hand om de som kommer hit på ett bra sätt och det märks att han länge funderat på hur.
– Vi måste direkt kunna förmedla svenska normer och vilka lagar som gäller här – vilka självklart gäller även för svenska medborgare.
Samtidigt menar han att de här utredningarna ofta är mer komplicerade eftersom man många gånger använder tolk och att ord inte alltid har samma innebörd på olika språk.