Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler klasser får besöka Kolmården

Norrköpings kommun och Kolmårdens djurpark har ett skolprojekt ihop: ”Sveriges häftigaste klassrum”.

Närkontakt. Så här har det sett ut vid tidigare skolbesök i Kolmårdens djurpark.

Närkontakt. Så här har det sett ut vid tidigare skolbesök i Kolmårdens djurpark.

Foto: Josefin Andersson

NORRKÖPING2016-04-01 10:30

Genom ett avtal mellan kommunen och Kolmårdens djurpark erbjuds nu alla klasser i årskurs 2, 5 och 8 skräddarsydda, läroplansanpassade program med specialvisningar i djurparken.

Syftet är att ge Norrköpings elever ökad förståelse och nyfikenhet för naturvetenskap, och ökad respekt för djur och natur.

Tidigare år har det varit ett begränsat antal platser, som lottats ut bland intresserade skolor, vilket orsakat en viss frustration bland de skolor som inte kommit med. Nu har avtalet, och tillgängligheten för skolorna, utökats. Nu får fler klasser plats, under dagsbesök i april och första veckan i maj.

– Det är en satsning mellan Norrköpings kommun och Kolmårdens djurpark. Vår mission är att inspirerar barn och vuxna till ett livslångt engagemang för djur och natur, säger zoolärare Josefin Arvidsson som är ansvarig för projektet från djurparkens sida.

– Vi har bjudit in lärarna i Norrköpings kommun att vara med och utveckla program som är skräddarsydda för speciella årskurser.

– Det här är ett sätt att få så många elever som möjligt att faktiskt få komma till Kolmården åtminstone tre gånger under sin grundskoleutbildning, säger Josefin Arvidsson.

Erbjudandet gäller både kommunala skolor och friskolor.

Skolorna får anmäla intresse till utbildningskontoret. Besöket i djurparken sker under en dag. Upplägget är olika beroende på årskurs, men det finns hela tiden en tydlig plan för besöket, med för- och efterarbete ute i skolorna.

Tvåorna får lära sig om hur naturen fungerar, om näringskedjor och hur man bemöter djur. I femman utökar man kunskapscirkeln, från svensk natur och närmiljö, till att titta på hur det ser ut ute i världen, vilka naturtyper som finns, hur ekosystemen fungerar och hur man själv kan bidra till en hållbar utveckling.

I åttan ligger fokus på evolution, klimatförändringar och spaning långt in i framtiden.

– Fokus är hela tiden på lärande, men så klart också en fantastisk upplevelse, säger Josefin Arvidsson.

Förra våren körde man ett pilotprojekt. Nu är det dags att dra igång projektet i stor skala. Inbokade under våren är totalt 123 klasser: 55 från årskurs 2, 48 från årskurs 5 och 20 från årskurs 8.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om