Fler - inte färre arbetslösa nästa år
NORRKÖPINGArbetslösheten i länet stiger i nästa år och regeringens sysselsättningsmål inte kunna nås. Den bedömningen gör länsarbetsnämnden. Antalet arbetslösa beräknas öka från 8 400 personer som ett genomsnitt detta år till 10.000 personer nästa år.
Per Hallström, länsarbetsdirektör, och Jens Lotterberg, utredare, presenterade en ny prognos för arbetsmarknaden i länet. Den var betydligt dystrare än den som kom i våras. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK
Foto:
Fortsatt höga varselnoteringar under våren och hösten bidrar till de mörka siffrorna. Under perioden maj till oktober i år har 1500 personer varslats i länet. Varslen kommer att utlösas under senhösten och under nästa år. Ett nytt fenomen är att även högkvalificerad arbetskraft drabbas av arbetslöshet.
- En mängd varsel kommer att utlösas och detta bidrar till att arbetslösheten ökar i länet, säger Per Hallström, länsarbetsdirektör.
- Hade inte löneskillnaden mellan sektorerna varit så stor kanske det hade varit vanligare med en överströmning till skolan. Pedagoger är ju ett bristyrke, säger Per Hallström.
<b>Nationellt mål</b>
Regeringens sysselsättningsmål att 80 procent av alla svenskar i åldrarna 20-64 år ska ha ett jobb år 2004, är inte längre inom räckhåll i Östergötland.
- Även om målet är nationellt är det förstås intressant att följa på länsnivå. Så sent som i somras trodde vi att vi skulle klara det, säger Jens Lotterberg, utredare på länsarbetsnämnden.
Med undantag för tillverkningsindustrin bedöms sysselsättningen fortsätta att öka inom flera andra sektorer - men i betydligt makligare takt än vad som förutsågs i våras. Totalt bedöms sysselsättningen sjunka med 2100 personer.
<b>Resultat av enkäter</b>
Denna bedömning gör länsarbetsnämnden efter att ha tagit del av en mängd enkäter från arbetsgivare i länet.
- Det finns en försiktighet även inom kommunen när det blivit kärvare ekonomiskt. Med raset inom telcombranschen har samhället förlorat motorn i ekonomin. Det får ett genomslag på övriga delar av arbetsmarknaden, säger Per Hallström.
<b>Sunt förnuft</b>
De som tvingats gå från företag som Ericsson, Gusab i Motala och Whirlpool fått hjälp med särskilda insatser för att hitta nya jobb.
- Sunt förnuft och erfarenhet säger att de då redan arbetslösa hamnar längre bak i kön, eftersom de som kommer från telecomsektorn har kompetens och aktuella kunskaper, säger Per Hallström.
Det blir allt svårare att minska antalet långtidssjukskrivna. Omkring 2100 personer har idag varit inskrivna på arbetsförmedlingen i över två år.
- Gruppen tenderar att öka, men vi har inga siffror för hur den ökningen kommer att se ut, säger Per Hallström.
<b>Täta kontakter</b>
För att motarbeta denna trend krävs exempelvis täta kontakter med den arbetssökande. Men insatser med arbetsmarknadsprogram begränsas, eftersom volymen inte ökas - utan minskas. I år går 6200 personer i program, nästa år finns endast plats för 5900 personer.
- Vi kan trycka ned arbetslösheten till noll med program, men för att skapa riktiga jobb hjälper bara en bra arbetsmarknad. Pengar bryter inte obalanstal, säger Per Hallström.
Obalanstal är summan av antalet arbetslösa och personer i program.