Antalet förgiftade hundar där råttgift konstaterats vara boven har dubblerats mellan åren 2000–2014, uppger försäkringsbolaget.
Vissa typer av råttgift är så pass giftiga att en liten mängd räcker för att förgifta en stor hund.
I vissa fall kan det till och med leda till döden.
Vid misstanke om förgiftning gäller det att snabbt ta sig till veterinär för behandling med K-vitamin.
Det är ingenting som man kan göra hemma. Det kan också vara svårt att ställa diagnos då symptomen kan vara väldigt diffusa.
Det kan vara allt från invärtes blödningar, blod i avföring och urin till små blåmärken. Vanligtvis uppstår blödningar också flera dagar efter att hunden fått i sig giftet, vilket gör tiden ännu mer dyrbar.
Svenska kennelklubben (SKK) uppmanar hundägare att ha koll när de är ute med sina hundar. Om hunden tar något i munnen kan det vara oerhört viktigt att få ut det i tid. Då och då kommer rapporter om hundar som fått i sig förgiftat kött eller annat som lagts utomhus. Kennelklubben påtalar därför att det är viktigt att lära hunden att inte ta saker från marken utan att ha fått lov. Byteshandel brukar vara en bra metod. Träna hunden hemma att släppa det som den har, och få något annat i stället – till exempel en leksak eller favoritgodiset.
Det är också viktigt att inte försöka att kräka en hund hemma om man misstänker att den fått i sig råttgift eller annat som är farligt. Det kan leda till komplikationer och bli en direkt livsfara. Kräkning ska endast ske hos veterinär, där hunden får en spruta med kräkmedel och sedan övervakas noga.