Andelen elever som går ut grundskolan med behörighet till gymnasiets yrkesprogram ökar i östra länsdelen enligt ny statistik från Skolverket. Högst ligger Söderköping där 89,3 procent av eleverna når behörighet, en ökning med 1,2 procent från förra året.
Här kan det också noteras att bland pojkar är andelen 90 procent vilket är 1,5 procent mer än flickorna.
Även i Norrköping syns en förbättring: Här har andelen behöriga ökat med hela 2,5 procent och ligger nu på 85,7 procent. Det är dock stora regionala skillnader: Jumboplatsen i länet har Åtvidaberg: där blir nu bara 69,7 procent av eleverna behöriga, en nedgång med fyra procent.
– Alla elever ska ha samma chans att lyckas, oavsett var de bor. I dag ser vi hur svensk skola slits isär och det är totalt oacceptabelt. När kommuner sparar in på skolan blir det ännu tydligare att staten måste ta över finansieringen av skolan, så att alla elever kan få rätt till en likvärdig skola, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare.
Siffran för riket är 85 procent så Norrköping är nära rikssnittet.
– För att elever ska kunna lyckas krävs lärare med rätt behörighet och särskilt stöd till de som behöver det. Det bästa receptet för att öka gymnasiebehörigheten i sin kommun är att satsa på en god arbetsmiljö för att kunna behålla och attrahera lärare och att se till att de nödvändiga resurserna finns på plats, kommenterar Åsa Fahlén.
För att nå behörighet till yrkesprogram ska man ha godkänt betyg i ämnena svenska, engelska och matematik, samt i fem ytterligare ämnen.