Fler frågar om kameraövervakning men ansökningarna ökar inte
NORRKÖPINGIntresset för kameraövervakning har ökat senare tid.Länsstyrelsen märker det genom ökat antal förfrågningar och att olika organisationer vill få information.Däremot har inte ansökningarna ökat. Länsstyrelsen tror fler söker tillstånd under året.
Endast en restaurang i Linköping har fått tillstånd för kameraövervakning av entrén och kön. Inga andra ansökningar har kommit in från restauranger senaste året.
<b>Anmälan</b>
Butiker, post och bank behöver bara anmäla om övervakningskameror sätts upp. Detta gäller sedan 1 juli 1998.
Det finns 146 butiker som anmält kameraövervakning, 46 i Norrköping och 61 i Linköping. Det ökar något varje år men i måttlig omfattning.
Bankerna hade tillstånd till kameror tidigare. Möjligheten till övervakning med kamera gavs 1979.
Anmälningsavgiften är 700 kronor.
De tillstånd som lämnats senare år gäller bensinstationer. Dessa har sökt tillstånd att övervaka pumparna.
- Nu verkar alla ha fått sitt tillstånd, säger Gunilla Pettersson som handlägger frågor om övervakningskameror på länsstyrelsen. För inga ansökningar om tillstånd kommer in längre. Då det gällde pumparna bestämdes generellt att det skulle bli lika behandling och ja i hela landet. Orsaken till kamerorna var att många smet utan att betala bensinnotan efter tankningen.
Tillstånd måste sökas då det gäller områden där allmänheten passerar och inte söker sig till för att uträtta något ärende. I butik, bank eller post där kameror finns ska dock skyltar upplysa den besökande om övervakningen. Tillstånd kan gälla en parkering, en kamera vid en entré där också en del av trottoaren kan ses eller ett utrymme längs fasaden på en industri där allmänheten har tillträde. För att ta några exempel.
I Linköping har till exempel ett nytt hotell fått tillstånd till kameror runt fasaden. Området som bevakas ligger så tätt mot husväggen att allmänheten inte har möjlighet gå där.
Avgiften för tillstånd till kameraövervakning är 2 700 kronor. Vid ändringar i tillståndet måste en ny avgift betalas, denna kan dock vara reducerad.
<b>Fritt fram</b>
Inom inhägnat område dit allmänheten inte kan komma är det fritt fram att sätta upp kameror utan anmälan till länsstyrelsen. Industrier, lager och dylikt som verkar inom staketomgärdad plats får således placera ut kameror utan att fråga om lov. Fast vanligen brukar man komma överens med facket innan kamerorna sätts upp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!