Vid Spelmansgatan i Navestad, kvarteret Valsen, pågår just nu bygget av en förskola. Uppdragsgivare är Norrköpings kommun och firman som är kontrakterad heter ED Bygg AB. För närvarande arbetar man med grunden.
– Vi isolerar nu grunden med cellplast och lägger avlopp och el, inom några veckor har vi gjutit plattan, berättar Daniel Larsson, projektledare hos ED bygg.
Det handlar om en stor L-formad modellförskola med sex avdelningar, samtliga har tegel och trä i fasaderna och har gemensamma drag.
– Sammanlagt blir den här förskolan 1700 kvadratmeter där grundplanet är på 1200 kvadratmeter och med en övervåning på ett av benen på L:et, säger Anders Whass, vice vd på ED Bygg AB som tillägger att den enligt planen ska stå klar i december 2016.
Det här är den fjärde – och största – av de förskolor som ED bygg nu har färdigställt eller uppför – de övriga ligger vid Badhuset samt de redan färdiga i Eksund och Hageby (kvarteret Porten). Av dessa är tre på uppdrag av Norrköpings kommun medan förskolan vid badhuset (som ska stå färdig till årsskiftet) har ett annat upplägg.
– Den vid badhuset äger vi själva, sedan har vi tecknat ett 20-årigt hyresavtal med Norrköpings kommun, det här är ganska vanligt upplägg i Linköping och Norrköping har valt att testa det på denna förskola, säger Anders Whass.
Man håller alltså på med grunden den här kalla novemberdagen och man har ännu svårt att föreställa sig en förskola på platsen – för en lekman kan det vara svårt att se exakt hur allt kommer att bli i detta tidiga stadie.
– Det ser alltid rörigt ut i början av en byggnation med all armering och isolering, mycket handlar om förarbete hittills men efter årsskiftet räknar vi med att börja bygga på höjden, säger Anders Whass som pekar mot ytan norr om förskolan.
– Här ska det byggas en hårdyta, alltså en plan för parkeringar och varuleveranser och annat.
På den södra sidan av den planerade byggnaden är det ett helt annat underlag, här gränsar nämligen förskolan till ett skogsområde.
– Här ska det ligga sandytor, en fotbollsplan och finnas lekutrustning i anslutning till skogen, berättar Anders Whass och pekar mot de tänkta lekytorna som ännu så länge också är lite svåra att föreställa sig.
En annan egenhet på de här fyra förskolorna är taken som är lite speciella.
– Genomgående har vi ett vegetationsskikt som är planterat på taken på dessa förskolor. Det består av en form av gräs så vid regn suger taket åt sig och släpper igenom vatten lite successivt, säger Daniel Larsson.
Om cirka ett år står förskolan Valsen alltså färdig för inflyttning.
011-200 472