Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler förmedlare på Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen i Norrköping har anställt cirka 50 förmedlare för att klara det ökade trycket när allt fler blir arbetslösa.

"Antalet personer i utsatta grupper fortsätter att öka vilket är bekymmersamt", enligt Gösta Landgren och Annelie Almérus på Arbetsförmedlingen.

"Antalet personer i utsatta grupper fortsätter att öka vilket är bekymmersamt", enligt Gösta Landgren och Annelie Almérus på Arbetsförmedlingen.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2012-12-06 06:29

Gösta Landgren, chef på Arbetsförmedlingen i Norrköping, berättar att man nu jobbar hårt med att styra om arbetet för att kunna möta den ökande arbetslösheten. Myndigheten jobbar bland annat i större utsträckning tillsammans med kommunen för att hitta lösningar på problemet.

- Vi ska träffa de arbetslösa oftare och jobba mer intensivt med att få ut dem på arbetsmarknaden.

För att klara det har Arbetsförmedlingen i Norrköping anställt mellan 40 och 50 arbetsförmedlare.

Hur många arbetslösa har varje förmedlare hand om?

- Mellan tio och 150 personer. Det är så olika beroende på vem det handlar om.

De personer som är extra utsatta och som kräver mer hjälp än andra är utomeuropeiskt födda, personer med funktionsnedsättning, personer med högts förgymnasial utbildning och personer över 55 år.

- Problemet blir nu att de med bristfällig utbildning blir kvar i arbetslöshet, säger arbetsmarknadsanalytiker Annelie Almérus.

Arbetsförmedlingen mål är därför att höja kompetensen i den här gruppen och att utbilda dessa människor till det som arbetsgivarna söker.

- I en lågkonjunktur är det bra att passa på att utbilda sig. För någon gång vänder det ju, säger Annelie Almérus.

Subventioner - problem

Ett problem som Gösta Landgren ser i och med att 1200 jobb kommer att försvinna lokalt nästa år är att arbetsgivare drar sig för att anställa på vanligt sätt.

- De kan till exempel utnyttja de subventioner som staten erbjuder, som till exempel nystartsjobb.

Ljusglimtar

Arbetsförmedlingen i länet försöker se det positiva i den dystra prognosen. Annelie Almérus lyfter fram ljusglimtarna i statistiken.

- Allt är inte botten. 37 procent av arbetsgivarna vi har intervjuat tror på en ökad efterfrågan av varor och tjänster.

Hon nämner också att 184 500 östgötar under nästa år kommer att ha ett arbete att gå till medan 23 000 personer kommer att vara arbetslösa.

Bristyrken i Östergötland
FörskollärareLäkareTandläkareSpecialistsjuksköterskaCivilingenjörer inom elektronik och maskinTandhygienisterLastbilsmekanikerIT-arkitekter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om