Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Fler borde vaccinera sig"

ÅBY
För äldre och sjuka kan influensan vara dödlig. Därför är det viktigt med vaccination i god tid. Igår började Åby vårdcentral att vaccinera mot höstens och vinterns influensa.
- Vi vill att så många äldre som möjligt ska vaccinera sig, säger Kjell Blomqvist, distriktsläkare i Åby.

Norrköping2002-10-02 00:00
Smittskyddsenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping har i dagarna skickat ut en påminnelse till länets alla vårdcentraler om att det är dags att börja vaccinera mot influensa.
- Vi hoppas att vaccinationstäckningen ska förbättras i länet, säger Bengt Normann, smittskyddsläkare. Influensan finns redan i Sverige, enligt Smittskyddsinstitutet. Ett influensafall har upptäckts i Eskilstuna. Personen hade varit i Vietnam och fick feber, muskelvärk och problem med luftvägarna efter hemkomsten, rapporterar Expressen.
- Smittan uppstår i Sydostasien, där människor lever närmare djur. Man tror att det kan uppstå nya influensaformer hos svin, som kan angripas av influensavirus från både fågel och människor, säger Kerstin Hartwig, sjuksköterska på Åby vårdcentral.

<b>Epidemin på väg</b>
Men även om enstaka fall av influensa kommer vid den här tiden på året brukar epedimierna dröja till november-december.
I Åby har vaccineringen mot influensa inletts denna vecka. De senare åren har Åby vårdcentral vaccinerat omkring 600 personer varje år. Denna säsong försöker personalen få fler att vaccinera sig, men något mål i antal vaccinationer har inte satts upp.
- Vi upplever ingen direkt ökning av antalet som vaccinerar sig i vårt område. Främst når vi nog de redan frälsta, som vaccinerar sig år efter år. Men vi hoppas att vi i år ska nå fler som är äldre och har dålig motståndskraft mot infektioner och kan drabbas av följdsjukdomar, säger Kerstin Hartwig.
Äldre människor, hjärt- och lungsjuka samt människor med till exempel immunologiska sjukdomar tillhör de riskgrupper som bör vaccinera sig, enligt Smittskyddsinstitutet.

<b>Lindrig variant</b>
Influensavirus förändras ofta år från år och tidigare vaccin skyddar då inte mot den nya influensastammen. Därför ändras sammansättningen av vaccinet efter vilka influensastammar som förväntas komma under säsongen. Enligt smittskyddsintitutet liknar årets influensa den i fjol, en relativ lindrig variant.
- Enligt uppgifter från WHO liknar årets version virusen från de senaste tre åren. Vilket bådar väldigt gott eftersom många då är skyddade, säger Karin Stenqvist, smittskyddsläkare i Göteborg.
Enligt Kjell Blomqvist i Åby finns en väldig okunskap om influensa bland de patienter han möter.
- Alla som är förkylda mellan oktober och mars tycks tro att de har fått influensa. Folk övertolkar lätt, säger Kjell Blomqvist.
Influensan känns igen på det snabba insjuknandet, frossa, och värk i muskler och leder. Sängläge, febernedsättande tabletter och mycket vätska rekommenderas till de som insjuknar. Influensan brukar innebära ungefär en veckas sjukskrivning.
Det finns även nya piller som kan förkorta sjukdomstiden och mildra symptomen. Problemet är att tabletten är en akuttablett.
- Det fungerar inte i det verkliga livet. När man blir sjuk ska man uppsöka läkare, få ett recept, gå till apoteket och de rutinerna gör att patienten inte får pillret tillräckligt fort, säger Bengt Normann.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om