Föreningen är helt ideell och grundades i Stockholm 2006. Då under namnet "Pappa barn" med syftet att stödja pappor vid vårdnadstvister.
Nyligen har man dock valt att byta namn på föreningen eftersom man ser att både mammor och pappor i stor utsträckning påverkas av det här, även om kvinnor traditionellt sett har fördelar vid vårdnadstvister.
Magnus Jönsson grundade lokalföreningen i Östergötland och arbetar idag som kontaktperson vid VBU.
– Vi ville jobba för barns rätt till bägge sina föräldrar, givetvis förutsatt att det inte finns problem med övergrepp, misshandel eller liknande. Alltså att vanliga normala föräldrar ska finnas till hands för sina barn.
– Lagen som finns kring det här idag är väldigt konfliktdrivande och vi ser att man i många fall driver konflikter i onödan och ställer barnen i en svår situation i sådana här lägen.
Forskning visar att barn som bor hos eller i alla fall träffar bägge sina föräldrar efter en skilsmässa i princip mår lika bra som barn som inte har skilda föräldrar, säger han.
– Givetvis inser vi att det finns olämpliga föräldrar men det är inte det vi jobbar med huvudsakligen.
I dag har föreningen cirka 300 medlemmar över hela landet och fyra aktiva lokalgrupper i Stockholm, Göteborg, Norrköping och i Skåne.
Föreningens arbete är tvåfaldigt.
Dels arbetar man opinionsbildande för att få politiker att göra något åt grundproblematiken de ser i lagstiftningen samtidigt, dels är man en stödorganisation för föräldrar som genomgår en svår vårdnadstvist.
– Det handlar mycket om mötesverksamhet. Folk kommer till oss och berättar om sin situation. Att prata med någon som har erfarenhet av det här kan vara till stor hjälp men även bara att känna att någon lyssnar på en.
– Tyvärr är det väldigt vanligt att socialtjänsten tar parti för en av parterna i vårdnadstvister och att den andra personen blir helt utan stöd. Det är oerhört tragiskt att följa de här fallen men vi försöker att göra det bättre.
Föreningen har tidigare år delat ut flygblad och marknadsfört sig aktivt under farsdag. I och med coronapandemin har man dock beslutat att göra ett undantag för det i år.
– Farsdag är ett tillfälle när många barn tänker på sin pappa för att de kanske inte träffas så ofta och då ett utmärkt tillfälle att uppmärksamma det här.