Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler barn hotas av vräkning

Allt fler barn hotas av vräkning trots regeringens direktiv om nollvision. I Norrköping riskerade 93 barn att vräkas förra året, det är den högsta siffran på fem år. Idag vräks fler barnfamiljer på grund av dålig ekonomi än tidigare.

NORRKÖPING2013-02-05 05:05

Antalet vräkningar som berör barn ökade markant i Norrköping under 2012. Sammanlagt riskerade 93 barn att vräkas, enligt statistik från Kronofogdemyndigheten. Det är det högsta siffran på fem år.

För tio år sedan tillsatte Norrköpings kommun en bostadssamordnare, vars främsta uppdrag var att se till att avhysningarna av barnfamiljer minskade. Tanken var att kommunen på ett tidigt stadium, innan Kronofogden kopplades in, skulle hjälpa familjer som hotades av vräkning. Att siffrorna ändå stigit, trots riktade åtgärder, bekymrar Kenneth Edström, bostadssamordnare.

- De senaste åren har det hänt något. Tidigare fanns det nästan alltid sociala problem med i bilden när barnfamiljer hotades av vräkning. Så ser det inte ut idag. Nu handlar det istället om ekonomiskt utsatta familjer. Familjer som skäms att larma när resurserna inte räcker till, säger han.

Skulder

Folkbladet har träffat Kristian som är ensamstående med en 17-årig son. För två år sedan vräktes familjen från sin lägenhet i Klockaretorpet till följd av ett flertal försenade hyresinbetalningar.

- Vi bodde hos min syster och hennes familj i ett och ett halvt år innan vi fick hjälp med den här lägenheten av kommunen, säger Kristian.

Det var efter en skilsmässa för tio år sedan som Kristian fick problem med skulder och hamnade hos Kronofogden. Sedan dess har han och hans son levt på mindre än existensminimum

- Enligt Kronofogdens beräkningar har vi en inkomst på 13 000 kronor i månaden. Men när hyran och räkningarna är betalda har vi 3000 att leva på - det är tufft på två personer, säger Kristian.

"Spara"

Kristians son har lärt sig att växa upp utan sådant som de flesta barn och ungdomar tar för givet. Familjen har inte råd med fritidsaktiviteter, och för en månad ärvde de sin första dator.

- Grabben kan komma hem och berätta om en kompis som köpt skor för 1000 kronor. Jag säger att vi kan köpa likadana, men att vi måste spara några månader först, då backar han och säger att det går bra med skor för 200 kronor istället. Han är väldigt förstående.

(Kristian heter egentligen något annat)

Läs mer i tisdagens tidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om