Vårddirektör Bo Orlenius vid Vrinnevisjukhuset ser en effekt av färre korttidsplatser, medan Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör vid Norrköpings kommun, menar att problemet är bristen på platser på särskilda boenden för äldre.
– Vi har fått signaler från verksamheten att det är fler utskrivningsklara patienter som inte får möjlighet att komma hem eller komma till korttidsboende, och att kön har blivit längre, säger Bo Orlenius vid ViN.
– Plus att man på akuten också har märkt att det finns sådana som blivit hemskrivna och inte fått tillräckligt med hjälp när de kommer hem, och kommer då tillbaka och hamnar på akuten igen.
Orossignalerna kommer från medicinkliniken, geriatriken och akuten. Det är framför allt de äldre patienterna det handlar om.
– Jämfört med föregående år i januari och februari så hade vi fler utskrivningsklara patienter i år än förra året.
Du ser effekterna av att det finns färre korttidsplatser?
– Ja, det är ingen tvekan om att vi noterat detta. Vi har inte fått fram det svart på vitt ännu, men allting talar för det, säger Bo Orlenius.
Om man ser tillbaka över tid brukar vi alltid ha en topp på personer som söker särskilt boende under våren, och så har det varit även i år, säger Magnus Johansson vid Norrköpings kommun.
– Det vi kan konstatera, när vi jämför statistik mot tidigare år, är att det är avsevärt många färre som har avlidit under den här våren, vilket tyvärr är det sätt som skapar våra platser på särskilda boenden. Det gör att det inte har kunnat erbjudas så många platser där.
– Sedan kan vi konstatera att det är många fler som söker särskilt boende än det varit tidigare år. I fjol hade vi ungefär 60 personer som stod i kö till särskilt boende. Nu har vi lite drygt 90 personer.
– Vi har en problematik med brist på särskilda boende-platser. Det är det som är problemet, inte att vi inte har korttidsplatser, säger Magnus Johansson.
Ett korttidsboende som Cedersborg är framför allt en instans som ska användas när en person väntar på bostadsanpassning eller för avlastning i hemmet. Inte som en mellanstation mellan sjukhuset och hemmet, menar han. Det man ska sträva efter att den äldre personen, som det oftast handlar om, kan gå direkt hem.
– Det skapar betydligt tryggare hemgång och mindre förvirring.