Flamskyddsmedel i sommarens grillkorv
Testfaktas analys av grillkorv visar inte oväntat på höga salthalter mycket fett. Mindre väntat var att samtliga fabrikat innehöll flamskyddsmedel och att den ekologiska korven var full av bakterier.
Foto:
På Konsum Värmland, som tillverkar Änglamarks korv är man förvånad över resultatet. Informationschef Klas Olsson säger att man regelbundet gör egna stickprov, och att dessa inte visar på någon större bakterieförekomst.- Det här är höga värden. Vi kommer med omedelbar verkan göra egna kontroller av vår produktion för att säkerställa att det inte förekommer slarv bland personalen, säger han. Den senaste tiden har debatten om flamskyddsmedel varit het i medierna. Testfakta bad därför Eurofins analysera förekomsten av miljögifterna i grillkorv. Samtliga korvar innehöll spår av någon typ av flamskyddsmedel. Det ska dock understrykas att halterna var låga. Förekomsten av dessa kemikalier i livsmedel är dock en fråga som oroar forskarna. Det har exempelvis gjorts omfattande studier på bröstmjölk. Dessa visar på en kraftig ökning av flamskyddsmedel, från början av 70-talet fram till i dag. Forskare menar att flera av flamskyddsmedlen ger allvarliga hälsoeffekter vid långvarig exponering. De kan dessutom skada barn under spädbarnsperioden och även ge skadliga effekter på människors fortplantningsförmåga. - Flamskyddsmedel finns överallt, och det är svårt att undvika att komma i kontakt med dem. Maten är kanske den största källan för vanligt folk, eftersom de finns i animaliska livsmedel, speciellt i fisk. Samtidigt är fisk bra, så jag skulle inte vilja uppmana till att sluta äta fisk, säger Per-Ola Darnerud, toxikolog på Livsmedelsverket.De uppmätta halterna i Testfaktas analys av grillkorv är dock inte anmärkningsvärda eller farliga i sig. Men eftersom flamskyddsmedel finns i allt från korv till datorer kan det sammanlagda upptaget resultera i negativa hälsoeffekter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!