Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska krogknarket stoppas i nya satsningen

Det ska bli svårare att använda och sälja narkotika på Norrköpings krogar och hotell. På Elite Grand hotel är man med på det nya samarbetet: "Vi vill ju inte ha skiten här men vill också ta ett samhällsansvar", säger hotelldirektör Maria Eriksson Önander.

Så ska krogar och hotell tvinga bort drogerna i samverkan med kommun och polis.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2024-04-30 17:00

Nyheten i korthet

  • Norrköpings krogar och hotell samarbetar med polis och kommun för att stoppa narkotikabruk och försäljning i krogmiljö i ett projekt kallat "Krogar mot knark".
  • Certifiering i projektet kräver utbildning för all personal och att man uppfyller fem kriterier. Efter certifiering får man ett certifikat att sätta på dörren.
  • Projektet är en del av en större nationell satsning och kommer att genomföras under senhösten. Detta efter att ett ökat intresse noterats bland krog- och hotellägare.

På senare år har gängkriminaliteten vuxit i Norrköping. Det märks naturligtvis tydligast på alla de skjutningar och sprängningar som skett men i bakgrunden finns också narkotikaförsäljning – och narkotikabruk. 

Det är orsaken till träffen på Bishop's arms och Elite Grand hotel på måndagen där representanter från kommunen samt hotelldirektören Maria Eriksson Önander finns på plats. Det handlar om en ny metod, kallad "Krogar mot knark" en samverkansmodell som nu rullas ut över landet. 

undefined
Alkoholhandläggaren Monica Palombo, Ida Persson Tiborsson, samordnare för "Krogar mot knark", Jessica Tagesson, alkoholhandläggare, Alex Nejdemo (L), ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden samt Maria Eriksson Önander, hotelldirektör på Elite Grand hotel.

Kommunal samordnare för "Krogar mot knark" här är Ida Persson Tiborsson som förklarar bakgrunden:

– Den här metoden bygger på samverkan och då lyfter vi in hotell, pubar och restauranger. Det hänger ihop med den överenskommelse vi har mellan kommun och polis som gäller just nu.

– Visionen är att få bort narkotikan från de här arenorna för att göra det tryggare för personalen men också för besökarna. Det kan handla om gängkriminalitet men också bråk och konflikter av olika slag som kan ske i sådana situationer.

Intresset har varit stort från krogvärlden. Information har skickats ut till 17 krogar i första skedet och gensvaret blev så stort att de två dagar de avdelat inte räckte till alla.

– Vi har varit på elva ställen varav nio redan svarat att de vill gå med i det här, berättar Jessica Tagesson, alkoholutredare på kommunen.

undefined
Ida Persson Tiborsson och Maria Eriksson Önander menar att samverkan mellan branschen, polisen och kommunen är modellen för att mota bort droger från krog- och hotellmiljön.

Maria Eriksson Önander förklarar att hotellen i Norrköping haft en mycket bra samverkan med polisen i flera år.

– Det är lätt att tro att droganvändning mest handlar om krogar, men även hotell omfattas. Framförallt under pandemin då inte nattklubbarna var öppna, då hade de inte den arenan. Nyckeln är att fortsatt samverka och samarbeta, säger Maria Eriksson Önander.

Har ni märkt av droghantering här?

– Under pandemin gick vi hotell ihop för att motverka det här tillsammans med polisen då vi såg att det ökade. Det kunde vara att vi till exempel såg mycket spring in och från ett hotellrum. Jag vill framhålla att polisen gjort ett jättebra jobb, säger Maria Eriksson Önander som tillägger att känslan är att problemet minskat efter pandemin:

– Det kan vara så att de hittat andra arenor eller så har samarbetet med polisen har gett resultat. 

För att bli certifierad inom "Krogar mot knark" krävs en kortare utbildning för all personal, en längre för nyckelpersonal samt att man uppfyller fem kriterier. Efteråt får man ett certifikat att sätta på dörren.

undefined
I samband med pandemin upplevde många hotellägare att droghanteringen ökade just där. Nu har det minskat igen efter att man redan innan denna satsning haft ett bra samarbete med polisen.

Det finns också en checklista varje ställe ska gå igenom.

– Det kan handla om att inte ha för stora handfat eller ta bort toalettlocken så det blir svårare att lägga saker på plana ytor. Man kan sätta upp fläktar som gör att det blir svårt att hantera vissa substanser. Sedan handlar mycket om bättre belysning, vi ska försvåra så mycket som möjligt, säger Jessica Tagesson.

– Det kan också vara att göra ändringar i musikvalet på krogen, viss musik kan ju locka ett visst klientel. 

Det finns en direkt mejladress till de poliser som arbetar med det här för snabb återkoppling om personalen upptäcker något. 

– Vi är ju också jättetacksamma om gäster som upptäcker eller misstänker något kommer till oss med det. Vi vill ju inte ha skiten här, men det handlar ju också om ett större samhällsansvar, säger Maria Eriksson Önander.

Certifikaten kommer att delas ut under senhösten när utbildningarna har genomförts.

Kriterierna

För medlemskap i "Krogar mot knark krävs:

Skriftlig alkohol- och drogpolicy med tillhörande handlingsplan

Utbildning av personal

Aktivt deltagande i det lokala Krogar mot knark-nätverket

Anpassning av lokaler

Aktivt och offentligt ställningstagande för en narkotikafri miljö

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!