Fjärilseffekt i Folkparken
Ett hundratal fantasifjärilar satte färg på Folkparken när Norrköpings miljöspanare var inbjudna på fjärilsfest.
Det var en minst sagt brokig samling fjärilar som ställdes ut i Folkparken. Foto: Therese Bergqvist
Foto:
Utställningen avslutade ett uppdrag som dagis och skolor i Agenda 21s nätverk Myggnätet har haft under våren.
Förutom att skapa egna fjärilar har barnen läst om fjärilar och funderat på frågor som varför larven är så ful innan den förvandlas till en vacker fjäril.
- Genom det här uppdraget ville vi skapa nyfikenhet för det lilla i naturen och få ut ungarna i skog och mark, säger Jerker Idestam-Almquist på Tekniska kontoret i Norrköping som förutom Agenda 21 ligger bakom projektet.
Varje spanargrupp fick också varsin1 fjärilshåv och en Buddleja att plantera på sin skola eller dagis. Växten lockar till sig fjärilar som barnen sedan kan studera närmare.
- Dagsfjärilar har de senaste decennierna minskat i antal så en av anledningarna varför just fjärilar blev vårens uppdrag är att det gynnar fjärilsbeståndet att plantera Buddlejor, säger Jerker Idestam-Almquist.
- Och så är fjärilar insekter som man lätt ser och som lockar barnens intresse.
Festen inleddes med att fjärilsexperten Vesa Jussila berättade om fjärilar och sjöng och spelade inför den ivrigt hoppande och klappande publiken.
- Det här är väldigt kul och intressant för barnen. Det är bra när det går att förena dans och lek med lärande, säger Jaana Jylhänlahti som var där med Örtagårdens Förskolas femåringar.
Myggnätet har funnits sedan 1995 och är ett nätverk med ungefär 3000 medlemmar mellan fem och tolv år i Norrköping. Tanken är att lära barn om natur och miljö genom att dela ut olika uppdrag.