Vrinnevisjukhuset har anmält det allvarliga tillbudet till Arbetsmijöverket.
En medarbetare som är under utbildning på BB/gyn-avdelningen vid Vrinnevisjukhuset har svår luftburen fiskallergi. Den 30 maj är hen på väg till personalrummet för att äta sin middag. En annan medarbetare har då värmt sin matlåda med fisk i och "ett tydligt fisk-os" sprids på avdelningen.
Studenten blev akut dålig och utvecklade en anafylaktisk reaktion, det vill säga en allvarlig allergisk reaktion som börjar plötsligt och som i värsta fall kan leda till döden.
– Turligt nog inträffade händelsen på sjuhus varpå personen kom under omedelbar vård, står det i anmälan.
Sedan tidigare finns restriktioner: De anställda får endast värma fisk i en microvågsugn och när medarbetaren jobbar får inte patienterna äta fisk överhuvudtaget.
Efter incidenten råder totalt fiskförbud på BB/gyn.
– Tilll patienterna kan man möjligen beställa fisk när medarbetaren är ledig, skriver vårdenhetschefen i anmälan till Arbetsmiljöverket.