Firar 50 år med magi

Trollkarlarna i Norrköping jubilerar! Närmare bestämt föreningen Moderna Illusionisters Cirkel, som firar 50-årsjubileum i år.

Tre 50-årsjubilerande trollkarlar i Norrköping, från vänster Tim Star, Ulf Kjell-Berger och Martin Nilsson.

Tre 50-årsjubilerande trollkarlar i Norrköping, från vänster Tim Star, Ulf Kjell-Berger och Martin Nilsson.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2018-09-09 08:00

– Det tänker vi fira med lite extra många trollerishower under Kulturnatten den 29 september i Stadsmuseet. Vi brukar alltid vara med där, men i år satsar vi lite extra tack vare jubileet, säger Martin "Magi Martin" Nilsson, som är ordförande i föreningen.

Hur mår föreningen idag, efter 50 år?

– Jag tycker att vi är en välmående förening, med cirka 60 medlemmar, inte bara från Norrköping, utan orter runt omkring Norrköping också. Det innebär att vi är största lokala trollkarlsföreningen i hela Sverige.

Enligt uppgift är ni också den mest aktiva lokalföreningen?

– Ja, det brukar man säga och det är så att första måndagen i varje månad har vi ett föreningsmöte. Medlemmarna är ofta ute på trolleriuppdrag och har vi tid och det finns intresse brukar vi passa på att lära unga lite trolleritricks, för att den vägen få fler medlemmar framöver.

– Och jag kan också nämna att vi tar hit föreläsare från både andra föreningar och utlandet, som har workshops och kurser för våra medlemmar. Till och med ända från Las Vegas, trolleriets huvudstad, har vi föreläsare.

– Vi har dock för få kvinnliga medlemmar och när det gäller ungdomar upp till 18 år har vi just nu fyra medlemmar. Så vi vill förstås ha fler kvinnor och ungdomar.

Består föreningen av både proffs och amatörer?

– Mest är det amatörer, men vi har även proffs och semi-proffs, som delvis försörjer sig på trolleri.

Den som startade föreningen 1968 är Ulf Kjell-Berger från Valdemarsvik och som fortfarande är aktiv trollkarl och kassör i styrelsen.

– Jag trollar inte så ofta längre, men det händer, säger Ulf Kjell-Berger. Och jag försöker alltid vara med på våra möten här i Norrköping.

Hur kom det sig att du startade föreningen 1968?

– Vi var fyra trollkarlar som träffades ibland hemma hos varandra. Men sedan var jag initiativtagare till att starta föreningen och då var vi sju trollkarlar från starten.

Vad var tanken med föreningen?

– Det är ju så att vi trollkarlar inte får berätta för allmänheten om våra trick, men däremot går det bra kollegor emellan och det var väl det som var tanken med föreningen.

Och du är fortfarande aktiv som trollkarl?

– Ja, men inte så mycket som förr längre, säger Ulf Kjell-Berger. Oftast trollar jag inom klubben, men det händer att jag även trollar för utomstående ibland.

– För tack vare föreningsträffarna håller man sig ajour med vad som händer i branschen och nyheter som kommer fram inom trolleriet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om