Finspångsflicka avled efter propp i lungan
NORRKÖPINGEn 19-årig flicka från Finspång som använde p-piller avled efter en lungpropp. I maj fick hon bröstsmärtor och svårt att andas. En AT-läkare på akuten i Norrköping undersökte henne, men fann inget onormalt. Dagen efter avled hon. Fallet har nu anmälts till Socialstyrelsen. - Hon blev inte tillräckligt undersökt, säger Christer Liedgren, chefsläkare på Vrinnevisjukhuset.
En AT-läkare undersökte henne på Vrinnevisjukhusets akutmottagning. Men han hittade inget onormalt. Därför skickades flickan hem. Dagen därpå fick flickan köras akut till Finspångs lasarett och därifrån vidare till Vrinnevisjukhuset. Men hennes liv lyckades inte räddas.
Enligt ett preliminärt besked från obduktionen är dödsorsaken lungembolism. Det betyder att en eller flera blodproppar fastnar i lungartärerna.
<b>Ingen skiktröntgen</b>
De undersökningar som gjordes på Vrinnevisjukhusets akutmottagning visade normala resultat.
- Inget säger att hon kunde räddas men undersökningen måste vara adekvat. För att utesluta en propp i lungan krävs en skiktröntgen av lungan och en sådan gjordes aldrig innan hon skickades hem. Därför anmälde jag det till Socialstyrelsen, säger Christer Liedgren, chefsläkare.
I och med det sk Lex Maria-systemet har den som arbetar inom vården anmälningsskyldighet om en patient i samband med sjukvård avlider, skadas eller löper risk för att skadas eller drabbas av sjukdom.
En AT-läkare är ännu inte färdigutbildad, utan gör sin allmäntjänstgöring. Om AT-läkaren kontaktade en mer erfaren läkare på akutmottagningen eller inte är under utredning.
- Det här är djupt tragiskt för alla inblandade, för familjen men också för sjukvårdspersonal som varitinvolverad, säger Christer Liedgren.
<b>Tredje dödsfallet i vår</b>
Precis som två andra unga flickor som under våren dött av lungproppar använde 19-åringen sk tredje generationens p-piller.
- Sambandet mellan p-piller och proppbildnig är känt. Socialstyrelsen undersöker tredje generationens p-piller med hjälp av gynekologisk expertis, berättar Christer Liedgren.
Socialstyrelsen i Jönköping får nu in handlingar från alla instanser: läkare, föreskrivande instans, journal från ambulanssjukvård och så vidare. Handlingarna kommer de behandlas av ett vetenskapligt råd, med experter på internmedicin och gynekologi.
Socialstyrelsens bedömningen är troligen klar om 3-6 månader. Socialstyresens beslut kan leda till frikännande, kritik eller hänvisning till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Den senare består av juridisk expertis, lekmän och läkare och kan tillgripa olika disciplinära åtgärder. I stigande allvarsgrad är de: erinran, varning eller att läkaren förlorar sin legitimation.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!