– Partiet eller framför allt dess företrädare på riksplanet har under senare år gjort mig mycket besviken. Men eftersom jag bor i Östergötland kan jag utnyttja min rätt att personrösta. Och miljöpartisten Rebecka le Moine från Norrköping kommer att få mitt kryss. Henne vill jag gärna se i riksdagen, säger Birger Schlaug.
Folkbladet träffar den numera 73-årige Birger Schlaug en visserligen solig men kylig aprildag på Hemgården i Norrköping. Han är inbjuden att prata politik inför Östergötlands seniorjournalister. Han snubblar lite på orden men säger nästan att han hoppas att hans gamla parti ska ramla ur riksdagen. Tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna.
– Partierna behöver starta om från grunden. Hitta tillbaka till sina rötter. Svensk politik måste komma bort från one-liners, som inhyrda konsulter skriver, och konfrontation istället för debatt. Utvecklingen är farlig och något måste hända. Och journalisterna underblåser utvecklingen. Åsikterna som framförs numera ger skrämmande vibbar från medeltiden.
Men ganska snabbt tar han ändå tillbaka att också hans gamla parti borde trilla ur riksdagen.
– Men säg att de bara får 4,1 procent. Det behöver hända något. Partiet har slätats ut till oigenkännlighet.
Birger Schlaug är en gammal grönavågare som lämnade födelsestaden Stockholm för Sörmland redan 1972. Snart blev Vingåker hans nya adress. En plats som annars fostrat flera socialdemokrater, som Göran Persson och Göran Greider. Men Birger Schlaug ville något nytt och tillsammans med likasinnade grundade han Miljöpartiet de gröna 1981.
– Det blev en viktig vändpunkt i mitt liv på mer än ett sätt. När jag parkerat bilen för att gå in på mötet körde en bil upp bredvid min. Ur klev Lena Rosén. Sedan var det klart och vi håller fortfarande ihop.
Men 1997 bestämde sig paret för att köpa ett nytt hus på andra sidan gränsen i byn Byle i Finspångs kommun.
– Lena som var hårt engagerad i MP både i kommunen och landstinget i Sörmland drog en suck av lättnad. Äntligen fick hon tid för annat.
Och numera tycker han att Östergötland alltså också är ett gott val för att här finns en gedigen MP-kandidat som han gärna röstar på.
– Däremot är jag inte längre medlem i partiet. Jag är inte medlem i något parti.
Men det innebär definitivt inte att han också har slutat att vara politisk. Tvärtom. Istället kastar han sig gärna in i debatten med synpunkter som antagligen svider rätt ordentligt hos hans gamla kolleger i alla partier.
– Blockpolitiken blev en olycklig låsning. När MP sedan ingick i regeringen förändrades partiet. Man vågade plötsligt inte stå för något utanför regeringens officiella inställning. Man var rädd att man skulle skrämma väljarna till det borgerliga blocket. Man ska våga föra fram sina egna åsikter även om man kompromissar i realpolitiken, menar Birger Schlaug.
Birger Schlaugs specialintresse är ekonomin. När partiet bildades blev han ideologisk talesperson för grön ekonomi. Den utveckling som nu sker skrämmer honom.
– Det var i början på 90-talet som något förskräckligt inträffade. Tidigare hade vi pratat om att målet var att alla skulle få det bättre och vi hade världens förutsättningar att skapa ett bättre samhälle. Men istället beslutades att ekonomisk tillväxt var huvudmålet. Ta maxtaxan på dagis. Alla tänkte att detta var ett sätt för barnen att få det bättre men i dokumenten finns inte ett ord om barnen. Istället handlar det om att föräldrarna ska kunna jobba mer och skapa mer tillväxt eftersom barnen kan vara längre på dagis! Medborgarskapsrollen har försvunnit. Vi har blivit kunder och våra liv ska underställas den ekonomiska tillväxten i ett evigt ekorrhjul,
Men egentligen finns det ju inget utrymme för ekonomisk tillväxt. Tvärtom. Världen borde tvärnita för att inte allt ska sluta med en stor katastrof, menar Birger Schlaug.
Han tar ett målande exempel:
– När jag var 20 år inträffade den så kallade överskottsdagen den 28 december. Det vill säga den dag då vi släpper ut mer än vad naturen tål och samtidigt den dag då vi tar mer av naturen än den kan återställa. När jag fyllde 70 var den dagen den första augusti. Trots att vi har ett allt mindre ekonomiskt utrymme fortsätter vi med mantrat att ekonomisk tillväxt är det enda som gäller, säger Birger Schlaug.