Finspångs kommun får svidande kritik
FINSPÅNGFinspångs kommun ligger inte högt i kurs hos länsstyrelsen när det gäller vilken tillsyn kommunen har över sin riskhantering.
I november besökte man Finspång. Vid det mötet framkom att det finns flera brister i riskhanteringen.
- Ja man kan väl inte säga att vi fick så höga poäng av länsstyrelsen, säger Ola Jarme, då ordförande i byggnads/tekniska nämnden, numer i bygg- och miljönämnden.
<b>Saknar visioner</b>
I den riskhanteringsmatris som länsstyrelsen gått igenom på mötet där länsstyrelsen, räddningstjänsten i Finspång, samt representanter från kommunen deltog, framgår bland annat att kommunstyrelsen inte gett i uppdrag att arbeta med riskhantering. Policy, mål och visioner saknas för att möjliggöra tvärsektoriellt arbete. Som bilaga till matrisen medföljer ett dokument som beskriver Policy/mål.
Där står bland annat att kommunstyrelsen har givit uppdraget att arbeta med riskhantering.
Det dokumentet har varken kommunstyrelsens ordförande Stig Andersson eller Ola Jarme sett.
<b>Känner inte till dokumentet</b>
I slutet på dokumentet står att information till allmänheten har genomförts.
- Jag var ju med på mötet och genomgången, men någon åtgärdsplan känner jag inte till, säger Ola Jarme.
Möjligen kan han tänka sig att det är information som framkommit efter mötet av de som varit mer insatta i kommunens riskhantering. Eller så är det ett gammalt dokument.
- I så fall måste det vara väldigt gammalt, en policy som är tagen innan Stig Andersson blev ordförande i kommunstyrelsen och innan jag blev det i byggnads/tekniska nämnden, säger Ola Jarme.
Varken han och Stig Andersson har hört något från länsstyrelsen sedan mötet.
<b>Smidigare organisation</b>
I länsstyrelsens sammanfattning framkommer också att det saknas rutiner kring arbetet med riskhantering inom kommunen.
Uppföljning och utvärdering av såväl åtgärder för att minska olyckor och konsekvenser samt efter inträffad olycka sker endast om räddningschefen redovisar det vid nämndmöte vilket innebär ytterst sporadiskt.
Det var flera frågor under tematillsynen som berörde det politiska arbetet med risker. Avsaknaden av en bredare närvaro av politiker blev därav tydlig.
<b>Tröst i bedrövelsen</b>
Men allt är inte riktigt så illa. För länsstyrelsen tror att den nya organisation som kommunen gick in i vid årsskiftet kommer att göra det lättare att arbeta tvärsektoriellt med riskhanteringsfrågor.
Det gör det förhoppningsvis lättare att också sprida informationen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!